Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ciasto majonezowe z porzeczkami

Jakiś czas temu wyczarowałam pyszną wegańską babkę majonezową z jagodami. Następnie powstała wegańska i bezglutenowa babka majonezowa ze śliwkami.

Fot. Katarzyna Jankowska

Przyszedł czas na ciasto majonezowe z porzeczkami.

Przygotowałam je w formie okrągłego placka na bazie domowego majonezu z aquafaby (wody po ugotowaniu ciecierzycy) i na napoju sojowym.

Rodzaj mleka roślinnego możesz w przepisie dowolnie zmieniać.

Możesz także użyć inny dozwolony majonez wegański i efekt nadal będzie rewelacyjny.

Polecam i życzę smacznego!

Ciasto majonezowe z porzeczkami

(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 1 sztuka

Składniki:

  • 200 ml napoju sojowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego lub ryżowego
  • 250 g jasnej mąki pszennej lub orkiszowej
  • 125 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 150 g majonezu wegańskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
  • starta skórka z 1 cytryny bio (można pominąć)
  • 100 g czerwonych porzeczek lub jagód

Przygotowanie:

  1. Napój roślinny łączymy z octem jabłkowym, odstawiamy na 10 minut.
  2. Przesianą mąkę z samopszy umieszczamy w misce, dodajemy skrobię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier, dokładnie mieszamy.
  3. Do napoju z octem dodajemy majonez i blendujemy na gładki płyn.
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką, nie miksujemy.
  5. Dodajemy umyte, osuszone kulki porzeczek i ciasto delikatnie mieszamy.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  7. Przelewamy ciasto do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut.
  8. Wyjmujemy, studzimy na kratce przez 10 minut, zdejmujemy papier i studzimy ponownie.
  9. Podajemy po wystudzeniu.

Wskazówki:

Ciasto możemy zrobić z innymi drobnymi owocami w mieszanymi w ciasto lub np. z jabłkami czy śliwkami ułożonymi na wierzchu.
Z tego przepisu, bez dodatku owoców, możesz przygotować także ciasto, które po przekrojeniu wykorzystasz do przygotowania tortu.

Ciasto majonezowe z porzeczkami bez mleka, bez jajek, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *