Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ciasto batonik żytnio-lniane

Miałam wczoraj mało czasu na przygotowanie deseru dla gości. Stworzyłam więc kolejną wersję Ciasta Batonik, tym razem na bazie mąki żytniej razowej i płatków żytnich, które wzbogaciłam płatkami z siemienia lnianego.

Z pośpiechu nie podłożyłam do formy papieru do pieczenia i nieco trudniej mi było ukroić jeszcze ciepłe ciasto. Pamiętajcie więc, papier przy takich wypiekach to ułatwienie i wręcz konieczność, niezależnie od rodzaju formy:)

Moja rodzina pokochała Ciasta-Batonik, syn zachował jeden kawałek na drugie śniadanie do szkoły i już prosi o wyczarowanie kolejnego:)

Na blogu znajdziesz już Ciasto Batonik Orkiszowo-Owsiane z Wiśniami oraz Pełnoziarniste Ciasto Batonik.

Przepis na Ciasto-Batonik Owsiano-Jaglane oraz przepisy na ponad 50 innych wypieków na różne okazje czekają w książce Mama Alergika Gotuje. Na wyjątkowe Okazje.

Zostały ostatnie egzemplarze!

W zestawie kupujesz taniej!

Mama Alergika Gotuje

Zapraszam i życzę Smacznego

 Ciasto batonik żytnio-lniane

(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania:10-15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Składniki:
  • 125 g masła klarowanego lub wegańskiej margaryny o temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • szczypta soli himalajskiej różowej drobnej
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 160 g płatków żytnich
  • 40 g płatków lnianych lub siemienia lnianego złocistego
  • 75 ml mleka ryżowego lub wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200-250 g domowej konfitury z wiśni (u mnie z truskawek, średnio-słodka)
Przygotowanie:
  1. Masło klarowane miksujemy z cukrem na dużych obrotach na gładką masę (tak aby cukier się znacznie rozdrobnił)
  2. Mąkę przesiewamy do odrębnej miski, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszamy
  3. Przesypujemy mąkę do miski z margaryną i dokładnie miksujemy całość, dodajemy płatki żytnie i lniane, mleko oraz ekstrakt, nadal miksujemy (powstanie konsystencja dość lepka i zwarta)
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C
  5. Przygotowujemy żaroodporne naczynie lub formę do pieczenia, smarujemy je tłuszczem i wyścielamy papierem do pieczenia
  6. Wykładamy połowę ciasta na dno naczynia, uklepujemy dłonią, tak by stanowiło zwartą podstawę
  7. Wykładamy na ciasto naszą konfiturę lub dżem, rozsmarowujemy go warstwą po całości formy
  8. Pozostałe ciasto rozsmarowujemy lub rozkładamy po powierzchni dżemu
  9. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut (aż ładnie zbrązowieje), odstawiamy do schłodzenia i kroimy na kwadraty lub prostokątne batoniki
Ciasto batonik żytnio-lniane bez mleka, bez jajek, wegańskie
Ciasto batonik żytnio-lniane bez mleka, bez jajek, wegańskie

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Ja bardzo proszę w pociąg mi włożyć kilka takich batoników i odbiorę od konduktora za jakieś 2 godzinki;))

  2. Katka:):) Rozbawiłaś mnie:)

  3. Paulina Śliwa says:

    Co to są płatki lniane? Nie mogę znaleźć tego nigdzie. Można zastąpić lnem mielonym lub ziarenkami lnu?

    1. W tekście powyżej przepisu napisałam, że użyłam płatków z siemienia lnianego. Jest taki produkt na rynku, to po prostu rozdrobnione siemię lniane w postaci płatków. Oczywiście można zastosować zmielone siemię lniane lub wykorzystać ziarenka chia. Oba te produkty mają podobne właściwości strukturotwórcze oraz zdrowotne.

      1. Paulina Śliwa says:

        Dziękuję bardzo, w sobotę będę piekła.

      2. Paulina Śliwa says:

        Pyszna rzecz 🙂 Zrobiłam dzisiaj z kilkoma modyfikacjami, ale z zachowaniem proporcji, cudeńko. I to uczucie jedzenia przekąski, która jest zdrowa <3
        Dziękuję za przepis, pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *