Przeglądałam ostatnio Internet w poszukiwaniu przepisów na mój pierwszy chleb na zakwasie a natrafiłam na przepis, który mnie od razu zaciekawił. Nigdy jeszcze nie robiłam sypanych ciast, to właśnie takie jest. Przygotowanie tego ciasta to dziecinna sprawa, mieszamy składniki, przesypujemy, wstawiamy do piekarnika i po przestygnięciu można jeść.
W oryginalnym przepisie miarką jest szklanka. Ja użyłam swojego kubka o pojemności 250 ml, potem zważyłam suche składniki i w przepisie poniżej podaję je w gramach.
Ciasto bez cukru, z samych zdrowych składników można jeść bez wyrzutów sumienia:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Ciasto amarantusowe orkiszowe
(wegańskie, bez cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut
CZAS PIECZENIA:40-50 minut
Składniki:
- 100 g mąki amarantusowej
- 100 g płatków owsianych drobnych (można użyć drobnych płatków orkiszowych)
- 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (u mnie typ 2000)
- 100 g kaszki manny orkiszowej
- 125 ml oleju ryżowego
- 125 ml syropu daktylowego lub ryżowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- szczypta kardamonu
- ok. 1 kg owoców (u mnie jabłka)
Przygotowanie:
- Suche składniki odmierzamy i umieszczamy w dużej misce
- Dodajemy olej ryżowy, syrop daktylowy i przyprawy, mieszamy całość (u mnie przy użyciu miksera). Powstanie ciasto w formie kruszonki
- Obrane jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, kroimy na małe kosteczki, dokładamy do „kruszonki”
- Mieszamy dokładanie wszystkie składniki
- Przygotowujemy okrągłą dużą formę (u mnie z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm), wykładamy ją papierem do pieczenia
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C
- Wsypujemy ciasto do wcześniej przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut
- Upieczone ciasto studzimy ok. 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy
- Podajemy najlepiej dobrze wystudzone, aby się lepiej kroiło (może się kruszyć)
Wskazówki: Można użyć innch owoców na przykład gruszek czy śliwek, można owoce pomieszać. Ważne jednak, aby nie było ich mniej niż 800 g. Ja użyłam pół kilograma jabłek i ciasto było zbyt kruche, za mało związane.
Czym zastąpić “syrop daktylowy lub ryżowy”? Nie za bardzo wiem, co to jest i skąd to wziąć:) I czy jest niezbędne w tym cieście? Pozdrawiam!
Można zastąpić klarownym miodem, Golden Syrupem lub syropem z Agawy. Nie próbowałam tego ciasta w innej wersji więc trudno mi orzec jak się zachowa przy zmianach lub rezygnacji z syropu.
Ok dziekuję:) A ten syrop ma wiązać, czy po prostu słodzić?
I jedno i drugie, trochę skleja:)