Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ciasteczka z kruszonym karobem

Kruszone strąki karobu otrzymałam do przetestowania, choć dobrze znam smak strąków chleba świętojańskiego. Dotychczas chrupałam jednak całe strąki, co nie było łatwe, a wręcz czasem niemożliwe kiedy za bardzo wyschły.

Kruszone strączki zabieram do kieszeni, gdy przede mną dłuższe bieganie lub wycieczka w terenie.

Kruszony karob jest super zdrową przekąską, zarówno dla biegaczy, wegan, bezglutenowców, ale także dla dzieci.

Zagotowany z mlekiem roślinnym stanowi świetną bazę do wypieków. Po odsączeniu kawałków karobu, otrzymujemy karmelowe mleczko idelane na drugie śniadanie.

Karob stanowi alternatywę dla uczulającego kakao, można go stosować zamiennie lub po prostu wprowadzić do diety dla urozmaicenia.

Produkty firmy Bakra goszczą w mojej kuchni od wielu lat, odkąd karob pojawił się na polskim rynku. Mam do nich pełne przekonanie i cieszę się, że te naturalne produkty oznaczono teraz znakiem ekologicznego listka.

Uwaga! Osoby uczulone na strączki mogą zareagować także na strąki karobu. Do diety, jak każdy nowy produkt, należy je wprowadzać rozważnie.

Zapraszam na proste w wykonaniu, energetyczne ciasteczka z kruszonym karobem.

Ciasteczka z kruszonym karobem

(wegańskie, bezglutenowe, opcjonalnie bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 15- 20 minut

Ilość: 25 szt.

Składniki:

  • 50 g kruszonego karobu
  • 250 ml mleka owsianego bezglutenowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 150 g mąki z sorgo drobno mielonego
  • 100 g owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego drobnego lub 2 łyżki karobu w proszku
  • 75 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Kruszony karob umieszczamy w garnku, zalewamy mlekiem roślinnym, gotujemy na małym ogniu około 15 minut, zestawiamy do przestudzenia.
  2. Dodajemy nasiona chia, mieszamy, odstawiamy na 5 minut (powinniśmy otrzymać 250 ml roztworu, więc jeśli mleko wyparowało dolewamy by uzyskać uzyskać określoną ilość)
  3. W tym czasie mąki przesiewamy do miski (owsianą niekoniecznie), dodajemy proszek do pieczenia, cukier lub karob w proszku, mieszamy.
  4. Do mąki wlewamy roztwór z karobem, mieszamy całość łyżką.
  5. Dodajemy olej i ekstrakt wanilii, ponownie mieszamy, ugniatamy ręką.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Porcje ciasta odrywamy i formujemy w dłoniach w kulki wielkości orzecha włoskiego.
  9. Układamy je na blaszce, lekko spłaszczamy.
  10. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka ok. 15-20 minut aż będą rumiane.
  11. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z blaszką, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ciasteczka z kruszonym karobem, wegańskie, bezglutenowe, opcjonalnie bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska
Ciasteczka z kruszonym karobem, wegańskie, bezglutenowe, opcjonalnie bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska
Ciasteczka z kruszonym karobem, wegańskie, bezglutenowe, opcjonalnie bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. A czym można zastąpić sorgo?

    1. Inną mąką o podobnej zawartości białka np. gryczaną, teff, jaglaną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *