Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ciasteczka piernikowe pierniczki bezglutenowe

Ciasteczka piernikowe wyczarowałam z myślą o premierze mojej piątej książki pt. “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” oraz Targach Be Free, które odbyły się w Warszawie w dniach 1-2.12.2018 r.

Jak są pyszne musicie przekonać się sami. Zerknijcie na filmik z targów (KLIK).

Pierniczki znikały z mojego stoiska jeden po drugim. Przygotowane są na melasie z chleba świętojańskiego nie zawierają cukru, więc są naturalnie słodkie. Możecie je przygotować także w wersji na choinkę.

Można je upiec już dziś i przechować do Świąt Bożego Narodzenia!

Ten przepis to mój prezent dla WAS na Mikołajki?

Zapraszam i życzę Smacznego.

Ciasteczka piernikowe

(bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, wegańskie, bez cukru, bez kakao)

Czas przygotowania:15 minut

Czas pieczenia: 10 minut

Ilość: 40 szt. o średnicy 5 cm

Składniki:

  • 125 g wegańskiej margaryny Alsan bio
  • 150 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 200 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki kukurydzianej bezglutenowej lub ryżowej
  • 75 g mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (u mnie zmieszany kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki mielone, imbir)

Przygotowanie:

  1. Margarynę i melasę umieszczamy w niedużym garnku, rozpuszczamy na małym ogniu, mieszamy, odstawiamy z ognia.
  2. Mąki, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników umieszczamy w większej misce, mieszamy.
  3. Do suchych składników wlewamy ciepły roztwór, miksujemy a następnie zagniatamy ciasto.
  4. Ciasto odstawiamy w misce na 15 minut, stężeje (nie dosypujemy mąki!).
  5. Zwarte jeszcze ciepłe ciasto partiami rozwałkowujemy na placek ok. 4-5 mm grubości, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  6. Wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 1 cm od siebie.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  8. Wkładamy ciasteczka i pieczemy przez 10 minut aż się zarumienią.
  9. Upieczone, lekko rumiane pierniczki przekładamy wraz z papierem do wystygnięcia.
  10. W trakcie pieczenia pierwszej partii pierniczków, przygotowujemy następną.

Wskazówki:

Zasugerowane przeze mnie składniki do przyprawy piernikowej należy indywidualnie i dostosować do diety alergika.

Ciasto na początku wydaje się zbyt miękkie, tężeje po schłodzeniu.

Upieczone pierniczki przekładamy na talerz dopiero po dokładnym przestudzeniu.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Ciasteczka piernikowe bez mleka bez jajek bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Piernikomaniaczka says:

    Witam. Czy melasę z chleba świętojańskiego mogę zastąpić miodem? A zamiast skrobi ziemniaczanej – użyć mąki ziemniaczanej? Czy te pierniczki nadają się do lukrowania?
    Dziękuję:)

    1. Miód da inny efekt niż melasa, ale oczywiście można zastąpić. Mąka i skrobia ziemniaczana to właściwie jedno i to samo, więc nie ma problemu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *