Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ciasteczka króliczki wielkanocne

Do koszyczka alergika warto włożyć świąteczne ciasteczka. Przygotowałam pyszne bezcukrowe ciasteczka karobowe.

Są słodkie dzięki naturalnej słodyczy pochodzącej z melasy z chleba świętojańskiego.

Melasa z chleba świętojańskiego to gęsty syrop o karmelowym posmaku, który wytwarza się z owoców/strąków drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy. Drzewo to rośnie w krajach o ciepłym klimacie np. w Turcji i należy do rodziny bobowatych, wydaje owoce przypominające strąki fasoli.

Osoby uczulone na strączki (soję, groch, soczewicę itp.) powinny ostrożnie wprowadzać karob do swojej diety, gdyż może dojść do alergii krzyżowych.

Warto wiedzieć również, że karob jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i potas oraz witamin np. B1, B2, B3, E, D i A a także białka i węglowodanów.

Jeśli nie możecie jeść karobu, który jest rewelacyjnym zamiennikiem kakao w diecie alergika, to zapraszam po przepis na inne kruche ciasteczka, które możecie przygotować wykorzystując wielkanocne foremki.

Wystarczy kliknąć TUTAJ

P.S. Moją foremkę do wykrawania ciasteczek kupiłam w zeszłym roku w sklepie sieci home&you. 

Po więcej przepisów zapraszam Cię do książki “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“. Znajdziesz w niej ponad 50 różnych wypieków i 14 przepisów na zbliżające się Święta Wielkanocne. Zostały ostatnie egzemplarze tej publikacji!

Życzę Smacznego

Ciasteczka króliczki wielkanocne

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Ilość: ok. 60 szt. w zależności od wielkości

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 10-12 minut x 2

Składniki:

  • 125 g wegańskiej margaryny Alsan bio
  • 150 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 200 g mąki gryczanej niepalonej lub jaglanej
  • 150 g mąki kukurydzianej bezglutenowej lub ryżowej
  • 100 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli himalajskiej drobnej
  • 50 ml ciepłego mleka jaglanego +1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Margarynę i melasę umieszczamy w niedużym garnku, rozpuszczamy na małym ogniu, mieszamy, odstawiamy z ognia.
  2. Mąki i sodę, umieszczamy w większej misce, mieszamy.
  3. Mleko łączymy z octem jabłkowym, odstawiamy na 10 minut.
  4. Do suchych składników wlewamy ciepły roztwór margaryny z melasą, miksujemy, wlewamy mleko, miksujemy, a następnie zagniatamy ciasto.
  5. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę (można na całą noc).
  6. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, ocieplamy w dłoniach, partiami rozwałkowujemy na placek ok. 3-4 mm grubości, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  7. Wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 1 cm od siebie.
  8. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w opcji z termoobiegiem.
  9. Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia na blaszce. Ciasteczka są kruche, słodkie i chrupiące.
Ciasteczka króliczki wielkanocne wegańskie, bez glutenu, bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska
Ciasteczka króliczki wielkanocne wegańskie, bez glutenu, bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *