Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Ciasteczka jesienne, dyniowe (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Podczas targów Dni Alergii, w czasie warsztatów poświęconych podwieczorkowi alergika, przygotowaliśmy ciasteczka jesienne, dyniowe, bez cukru. Przepis na te ciasteczka znalazł się na ulotce reklamującej moją pierwszą książkę, więc jest już właściwie dostępny:) Nie każdy mógł być na targach i ulotkę zdobyć.

Moja książka “Mama alergika gotuje. Tradycyjnie” już za kilka dni będzie dostępna w tradycyjnej sprzedaży. Niesamowite uczucie, gdy pomyślę, że wejdę do Empiku, a tam moje dzieło:)

Chyba jeszcze nie do końca dociera do mnie jak wiele zrobiłam w tym roku. Mam nadzieję, że i wy docenicie moją pracę:)

Zamówienie jej w przedsprzedaży oznacza, że zostanie wysłana 2. grudnia czyli dzień przed jej premierą. Cieplutka, prosto z drukarni trafi do Waszych domów.

EDIT: Książka Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót jest dostępna w Sklepie MAG.

okladka_front_3D_small (2)

Ciasteczka jesienne rewelacyjnie wpisują się w dzisiejszą aurę. Nadają się jako zdrowa przekąska nie tylko dla alergika. Wspaniale smakują posmarowane domowym dżemem z ciemnych winogron. Zapraszam i życzę Smacznego

Ciasteczka jesienne, dyniowe

(bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość:  20-30 szt. (w zależności od wielkości)

Składniki:

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g suszonych daktyli (bez pestki)
  • 100 ml wody lub mleka bezglutenowego
  • 50 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 100 g upieczonej dyni (u mnie Hokkaido bez skórki)

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia
  2. Daktyle moczymy w mleku lub wodzie przez ok. 10 minut, umieszczamy w rondelku, gotujemy ok. 7 minut, na małym ogniu aż zmiękną, a płyn wyparuje (od czasu do czasu dociskamy je do dna garnka), studzimy
  3. Dodajemy upieczoną, wystudzoną dynię, miksujemy lub blendujemy na gładki krem, dolewamy olej, mieszamy
  4. Gotową masę przekładamy do przesianej mąki, zagniatamy ciasto (ma być elastyczne i plastyczne)
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji góra-dół
  6. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut
  7. Podajemy jeszcze ciepłe z dodatkiem domowego dżemu lub pozostawiamy do przestudzenia

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Jesienne ciasteczka dyniowe
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Ile to jest 100g dynii ?

    1. Rozumiem, że brak wagi? Nie sprawdzałam ile to na łyżki ale zakładam, że 1 łyżka to 20 g purre więc 5 łyżek to ok. 100 g:)

  2. Ciasteczka niezbyt ladnie pachna, byc moze przez brak dodania przypraw korzennych lub chociaz cynamonu… dodatkowo nie wiedzialam ile to jest 100 g dyni i dodalam na oko, wyszlo ciasto bardzo mokre trudne do rozwalkowania i musialam dodawac maki… ciasteczka maja b malo smaku…. czy chodzi o to aby nie byly zbyt smakowe ddla dzieci ?
    z gory dziekuje za odpowiedz!

    1. To ciasteczka bez cukru na daktylach, delikatne w smaku. Dlatego polecam jeść je z dodatkiem domowego dżemu. Mąka z ciecierzycy ma swój specyficzny smak, przyprawy go niwelują. Dodawanie puree na oko właśnie tak się kończy:)

  3. Jeszcze jedna obserwacja – wydaje mi sie ze nieladny zapach pochodzi z maki z ciecierzycy…

  4. Anna Fraczkowska says:

    Witam. Czy mogłabym zastąpić mąkę z ciecierzycu inna mąka? Jaka byłaby najlepsza według Pani?

    1. Spróbowałabym mąki z fasoli, sorgo lub gryczanej:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *