Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Chrupki chlebek sezamowy

Chrupki chlebek sezamowy jest wspaniałym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej. Bogaty w błonnik, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Taki chlebek sezamowy sprawdzi się jako przekąska i jako alternatywa dla zwykłego chleba.

Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Dziś Dzień Taty!

Wszystkim tatusiom życzę wyjątkowych chwil spędzonych ze swoimi pociechami!

Chrupki chlebek sezamowy

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut czekania

Czas pieczenia: 10-15 minut

Ilość: 10 kawałków w rozmiarze 4cmx10 cm

Składniki suche:

  • 25 g nasion białego maku
  • 25 g nasion sezamu
  • 25 g łuskanych nasion konopi
  • 25 g ziaren siemienia lnianego bio
  • 1/3łyżeczki soli himalajskiej

do zmielenia

  • 25 g pestek słonecznika
  • 25 g pestek dyni
  • 25 g siemienia lnianego bio

Składniki mokre:

  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
  • 2 łyżki płynnego ciepłego oleju kokosowego
  • 5 łyżek bardzo ciepłej przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Najpierw odmierzone nasiona wsypujemy do miski, mieszamy
  2. Następnie składniki „do zmielenia” mielemy na mąkę, przekładamy do miski z nasionami, mieszamy
  3. Potem dolewamy mokre składniki, łyżką dobrze ugniatamy wszysykie by uzyskać zwartą masę
  4. Następnie odstawiamy masę na ½ godziny, ponownie wszystko mieszamy, ugniatając
  5. Potem rozgrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem
  6. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na niego przygotowaną masę i cienko ją rozkładamy formując prostokąt (możemy rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma papierami do pieczenia)
  7. Kroimy chlebek najpierw na 5 pasków o 4 cm szerokości, a potem wszystkie na pół tak by uzyskać 10 prostokątów o 10 cm długości każdy
  8. Następnie chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut
  9. Na koniec wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Wskazówki:

Chlebek na ciepło jest również pyszny. Twardnieje gdy wystygnie.

Możesz pokroić go zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze miękki i ciepły.

Zamiast maku możesz dodać więcej sezamu.

Zamiast nasion konopi możesz dodać nasiona chia.

Zamiast melasy z chleba świętojańskiego możesz użyć innej melasy, zwróć jednak uwagę czy nie będzie za słodka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Sylwia Weglewska says:

    czy mozna zastapic czyms melase? zmagamy sie z nietolerancja fruktozy 🙁

    1. Proszę pominąć melasę, można zwiększyć ilość oleju i wody, tak żeby ciasto się zlepiało:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *