Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Chłodnik z ogórków i awokado wegański bezglutenowy

W upalne dni zupy typu chłodnik sprawdzają się najlepiej. Klasyczny chłodnik z botwinki warto zamienić na nieco mniej znany, ale bardzo smaczny chłodnik z ogórków i awokado.

Awokado nadaje mu kremowy smak i delikatną konsystencję. Ważne, aby było dojrzałe i zdrowe (bez ciemnych zmian).

Wegański chłodnik można przygotować na bazie roślinnych jogurtów lub mleka roślinnego.

Sok z cytryny jest dość ważnym składnikiem tej zupy, nada jej bardziej wyrazisty smak.

Przepis pochodzi z książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.

Znajdziesz w niej 105 przepisów kuchni polskiej w nowej, zdrowszej wersji. Wszystkie przepisy są wegańskie, bezglutenowe, bez mleka, soi, jajek i innych alergenów.

Zapraszam i życzę Smacznego

Chłodnik z ogórków i awokado

(wegański, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie

Ilość: 2 porcje ok. 400 ml

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 ogórków gruntowych
  • ½ ząbka czosnku
  • 100 ml zimnej przegotowanej wody
  • 250 ml jogurtu naturalnego konopnego lub innego roślinnegl
  • 4 listki świeżej mięty do smaku
  • sok z ½ cytryny
  • sól himalajska drobna do smaku

dodatkowo:

  • rzodkiewka i ogórek do ustrojenia
  • listek mięty
  • pieprz i ostra papryka (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Miąższ awokado umieszczamy w blenderze, dodajemy obrane ogórki, listki mięty i czosnek, wlewamy wodę i blendujemy na gładki krem.
  2. Dodajemy jogurt roślinny, ponownie blendujemy.
  3. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.
  4. Podajemy po schłodzeniu, można z odrobiną oliwy z oliwek.
Chłodnik z ogórków i awokado wegański bezglutenowy
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *