Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii

Jest lato, musi być ciepło:) Dziś jednak było upalnie, a na takie dni zupa chłodnik najlepsza. Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii wspaniale nawadnia i chłodzi.

Jest smaczny, prawie kremowy, więc możemy go podawać mniejszym dzieciom. Ograniczmy tylko ilość przypraw.

Taki chłodnik dla nieuczulonej części rodziny, można przygotować na bazie jogurtu i maślanki. Osobiście unikam produktów zawierających laktozę więc polecam poszukać właśnie takich, najlepiej bio.

Przepisy na chłodnik z buraczków oraz na chłodnik z wiśni znajdziesz w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato. W zestawie taniej!

Zapraszam na smaczne ochłodzenie

Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii

(wegański, bez cukru, opcjonalnie bezglutenowy)

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • ok. 600 g ogórków gruntowych zielonych
  • ½ awokado
  • ½ ząbka czosnku
  • garść świeżych liści bazylii
  • 400 ml śmietany owsianej lub pół na pół z dozwolonym jogurtem roślinnym
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 150 ml wody z kiszonych ogórków (można mniej w zależności od smaku)
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo zmielony pieprz biały
  • oliwa z oliwek lub olej lniany do podania

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe awokado wyjmujemy łyżką i umieszczamy w misce
  2. Ogórki myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do awokado
  3. Czosnek ścieramy na drobnej tarce bezpośrednio do miski (dozujmy jego ilość w zależności od smaku, możemy go także pominąć)
  4. Liście bazylii drobno siekamy, dodajemy do reszty składników
  5. Wszystkie składniki blendujemy (u mnie krótką chwilę blenderem ręcznym, nie chciałam by powstał czysty krem)
  6. Dolewamy bardzo dobrze schłodzoną śmietanę, wodę z ogórków i sok z cytryny, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, wstawiamy do schłodzenia
  7. Podajemy prosto z lodówki, z dodatkiem oleju lnianego lub oliwy z oliwek, oprószony pieprzem

Wskazówki:

Zrobiłam gęsty chłodnik, można go rozrzedzić mlekiem roślinnym, wodą niegazowaną czy dodatkową wodą z kiszonych ogórków.

Chłodnik z ogórków, awokado i bazylii
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *