Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Chlebek z komosy ryżowej (bezglutenowy, wegański, dla Biegacza)

Została mi ugotowana komosa ryżowa, przez chwilę zastanawiałam się co można z niej jeszcze zrobić oprócz Kotletów. Pomyślałam o ciasteczkach, a potem jakoś tak wyszedł chlebek. Jadłam podobny chlebek jaglany przygotowany kiedyś przez firmę cateringową na spotkaniu w ramach projektu Halo Atopia. Mój chlebek wyszedł bardzo smaczny. Takie pieczywo może stanowić tzw. kromkę chleba albo pokrojony w mniejsze paski być przekąską podaną do dipów. Może być także świetnym rozwiązaniem gdy wybieramy się w podróż, wyprawę w góry czy na dłuższy bieg. 
Mój chlebek doprawiłam tymiankiem, ale możecie dodać do niego kminek, pietruszkę, czosnek i inne dozwolone dodatki.
Podczas urodzinowej imprezy moich dzieci postawiłam ten chlebek na stole. Goście sięgali po niego głównie z ciekawości pytając co to? Mówiłam próbujcie i jedli ze smakiem. Najbardziej mnie ucieszył 2 letni brzdąc, który podgryzał kromkę i widziałam, że mu smakowało. 
Wykonanie takiego chlebka to bardzo prosta sprawa. Przetestujcie!
Zapraszam i życzę Smacznego

Chlebek z komosy ryżowej

(bezglutenowy, wegański, dla Biegacza)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 30 minut
ILOŚĆ: 12-15 kromeczek
Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej (ok 100g suchej)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 25 ml oleju ryżowego lub rzepakowego
  • 150 ml świeżego soku z pomarańczy (myślę, że naturalny jabłkowy też się sprawdzi) lub woda
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub innych ziół czy dozwolonych przypraw

Przygotowanie:

  1. Ugotowaną komosę, mąkę ryżową i ziemniaczaną umieszczamy w misce, mieszamy mikserem składniki rozdrabniając komosę
  2. Wlewamy sok z pomarańczy oraz olej, miksujemy uzyskując gładką i gęstą masę (nie suchą, jest mokra podobna do ciasta na placuszki)
  3. Doprawiamy solą, ziołami i przyprawami
  4. Blaszkę czy żaroodporne naczynie (u mnie 34 cm x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  6. Masę z komosy wykładamy łyżką na papier, rozsmarowujemy na grubość ok 5 mm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  7. Pieczemy 30 minut (chlebek lekko się zrumieni, a po wystudzeniu będzie giętki) Jeśli chcemy uzyskać twardszy chlebek, bardziej łamliwy, pieczemy kolejne 10 minut (można go rozsmarować cieniej, wtedy po upieczeniu przypomina chipsy)
  8. Wystudzony chlebek kroimy na dowolnej wielkości „kromeczki”
Mama Alergika Gotuje bezglutenowy

Przed pieczeniem 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Zofia Kobusiak says:

    Wszystko by było swietne, gdyby nie ten parszywy olej rzepakowy!!! A olej ryżowy jest mało znany i tez nie jest najlepszy. Jak już to zastosowała bym tu olej kokosowy lub palmowy. Na potwierdzenie moich uwag, polecam książkę DR BRUCE FIFE “CUD OLEJU KOKOSOWEGO”

    1. Nie wiem co parszywego jest w oleju rzepakowym? Niestety kokosowy w przypadku uczulenia na kokos nie jest wskazany. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zamienić tłuszcz na taki, który Wam pasuje bardziej:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *