Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Chleb który odmienia życie – bezglutenowy, bez Mąki

Chleb, który odmienia życie w oryginale pochodzi w z bloga My New Roots. Robiłam już jego prawie oryginalną wersję, wyszła super smaczna i znajdziecie ją TUTAJ. 

Tym razem czas na chleb w wersji bezglutenowej. Zamiast płatków owsianych z glutenem dodałam płatki gryczane i jaglane. Migdały zamieniłam na żurawinę. Dodałam także nasiona płesznika (psylii semen), które występują w oryginalnej wersji przepisu. Zakupiłam je w aptece. Paczuszka 100 g kosztuje ok. 8 zł. Na opakowaniu tych nasion widnieje ostrzeżenie, że „ze względu na niewystarczającą ilość danych nie zaleca się stosowania ich u dzieci poniżej 6 roku życia”. Najlepiej jak przed użyciem tych nasion poczytacie dokładnie wszystkie wskazówki i zastrzeżenia. 
Użyłam tych nasion po raz pierwszy. Dowiedziałam się, że stosuje się je głównie w celu uzupełnienia diety w śluzy roślinne, błonnik i cukry proste (glukoza, fruktoza). Podawanie nasion babki płesznika wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie, działa lekko przeczyszczająco. Nasiona babki płesznika zalecane są także przy zwalczaniu nadwagi. Więcej o tych nasionach poczytajcie w części Wskazówki pod przepisem.

Chleb na zdjęciach ma już 3 dni, nadal jest bardzo smaczny, choć trochę bardziej zwarty niż zaraz po upieczeniu. Świetnie się sprawdzi jako energetyczny wzmacniacz po treningu. Idealny do pochrupania jako przekąska:) Niezastąpiony na śniadanie!
 

Zapraszam i życzę Smacznego

Chleb który odmienia życie

(bezglutenowy, bez mąki)

CZAS PRZYGOTOWANIA:10 minut + minimum 2 h odpoczynku 
CZAS PIECZENIA: 50-60 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:

  • 120 g ziaren słonecznika
  • 100 g ziaren siemienia lnianego
  • 45 g żurawiny suszonej (można użyć migdały, suszoną śliwkę, rodzynki)
  • 25 g pestek dyni
  • 80 g płatków gryczanych
  • 60 g płatków jaglanych
  • 2 łyżki nasion babki płesznika
  • 2 łyżki ziaren chia
  • 5 łyżek mielonego lnu
  • 1 łyżeczka soli morskiej drobnej
  • 1 łyżka syropu z Agawy (klonowego lub miodu dla nieuczulonych, a nawet cukru trzcinowego), można również pominąć
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego (można użyć zwykłe stopione masło dla osób nieuczulonych)
  • 350 ml letniej wody 
  • olej kokosowy lub masło klarowane do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  1. Odmierzamy i umieszczamy w większej misce suche składniki: słonecznik, siemię lniane, żurawinę, płatki gryczane, jaglane, mielony len, nasienie płesznika, chia i sól
  2. W innym naczyniu mieszamy wodę z syropem z Agawy i olejem kokosowym 
  3. Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy całość tak aby się dobrze połączyły wszystkie składniki (jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodajemy łyżkę lub dwie wody)
  4. Masę przekładamy do keksówki (u mnie wymiar zewnętrzny 26 cm x 11cm), wysmarowanej uprzednio olejem lub masłem, obsypanej płatkami gryczanymi. Wyrównujemy powierzchnię masy chlebowej, owijamy keksówkę folią spożywczą i odkładamy na minimum 2h (max 24 godziny) w temperaturze pokojowej 
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C (u mnie termoobieg), wkładamy chlebek do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut. 
  6. Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika, odstawiamy w foremce do przestygnięcia na ok. 1h, następnie wykładamy go na kratkę do całkowitego przestygnięcia (najlepiej niech stygnie przez całą noc, wtedy nie będzie się kruszył przy krojeniu). Chleb postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos
  7. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni

Wskazówki:
Można zrezygnować z żurawiny a w jej miejsce dodać migdały, rodzynki czy suszoną śliwkę.
Można zastosować inne proporcje płatków czy ziaren utrzymując nadal wagowe proporcje. 
Rezygnując z nasion płesznika zwiększamy ilość nasion chia (do 3 łyżek) i ilość mielonego lnu (do 8 łyżek).
Rezygnując i z nasion chia i z nasion płesznika dodajemy o łyżkę więcej nasion siemienia lnianego oraz 8-10 łyżek mielonego lnu.

O Nasionach Babki Płesznik (za Wikipedią)

„Nasienie babki płesznika – Psylli semen o barwie od jasnobrunatnej do bardzo ciemnobrunatnej, ale nigdy czarnej. Gładkie i połyskujące, podłużnie eliptyczne o długości 2-3mm i 0,8-1,0mm szerokości, w jednym końcu szersze niż w drugim. Po stronie brzusznej znajduje się liniowa jasna bruzda, ograniczona zgrubiałymi brzegami. Głównym składnikiem nasion jest śluz zawarty w łupinie nasiennej (10-15%). Surowiec ponadto zawiera trisacharyd planteozę, białko (15-20%), olej tłusty (5-13%), ślady aukubozydu, alkaloidów monoterpenowych.
Działanie: Najlepszy środek przeczyszczający dla niemowląt i małych dzieci. Podany doustnie niestrawiony przechodzi do dalszych odcinków jelita, powodując silne pęcznienie treści i pobudzając perystaltyką. Podaje się do picia całe nasiona w ilości 5-15g (1-2 łyżeczki wg wieku), namoczone w przegotowanej wodzie, mleku, herbacie lub kompocie. Dla niemowląt przygotowuje się kleik z podanej ilości surowca w naparach z rumianku. Kleik stosuje się rano i wieczorem. Surowiec polecany jest także kobietom w ciąży (w większych dawkach), gdyż skutecznie zastępuje inne, nieraz gwałtownie i silnie działające środki przeczyszczające. 
Śluz z nasion płesznika w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest jako zagęstnik w produkcji lodów.”

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. GENIALNY! Zrobię na pewno!

  2. Kasiu,cudo a nie chleb,ile w nim pyszności ,aż ślinka leci cieknie:)

  3. Arnika; Będzie pani zadowolona:)

  4. Katka; Oj tak, stale go podjadam:)

  5. Świetny przepis. Już czuję smak jak patrze na ten chlebek. Na pewno wykorzystam przepis.

  6. Olga Suliga; Zachęcam do wypróbowania i dziękuję za komentarz:)

  7. Anonymous says:

    Super 🙂 Bede piekla:) CZy jak piszesz 4 lyzki roztopionego masla klarowanego to chodzi Ci o to ze bierzemy 4 lyzki i je roztapiamy czy po stopieniu liczymy 4 lyzki?
    Pozdrawiam

  8. Anonimowy; Mam na myśli 4 łyżki płynnego już masła. Weź 2 łyżki masła w stałej konsystencji i podgrzej powinno wystarczyć, jak nie to dodasz jeszcze trochę:)

  9. PopMum; Dziękuję, samo zdrowie:)

  10. Anonymous says:

    Agnieszka: Nie byłam przekonana, bo brzmiało to nieco kosmicznie, ale… Świetny przepis!
    U mnie, jak zwykle, z modyfikacjami: ziaren chia i płesznika nie miałam, zamiast płatków gryczanych otręby gryczane (z braku), i więcej wody, zamiast oleju lub masła była margaryna wegańska. I wyszło! Chlebek wyszedł niski, mniejszy objętościowo, ale nadal bardzo smaczny. Dziecko nareszcie ma jakieś

  11. Agnieszka; Ziarna babki płesznik dostaniesz w aptece. Udowadniasz innym, że wychodzi pomimo modyfikacji. Mąka z dyni zamiast mąki z siemienia? Też będzie dobrze ale pamiętaj, że musi być "sklejacz" czyli z siemienia już nie rezygnuj:)Babeczki też dobry pomysł ale wtedy dodaj mąkę jakąś bo będą zbyt zbite na samych ziarnach. Powodzenia

  12. Anonymous says:

    Psyllium jest genialny jako środek oczyszczający. Bardzo szybko i mocno pęcznieje. Trzeba popijać dużą ilością płynów. Używam około 1-2łyżeczek dziennie plus bardzo dużo płynów.

  13. Dzień dobry 🙂
    Planuję upiec chlebek, ale mam nietolerancję na siemię lniane. Czym mogę je zastąpić? Myślałam o nasionach Chia, ale nie wiem czy nie będzie to za duża dawka.
    Dziękuję z góry za odpowiedź.
    Pozdrawiam, Ewa

    1. Proszę pominąć siemię zwiększając ilość chia i/lub babki płesznik (myślę tu o zamianie tych 5 łyżek siemienia). te 100 g nasion siemienia zastąpić zwiększając ilość innych składników utrzymując proporcje wagowe. Ja dodaję dodatkowo np. ugotowaną kaszę jaglaną, komosę ryżową:)

  14. Michalina Wąsowicz says:

    Dzień dobry:)

    Czy płatki gryczane można czymś zastąpić ?

    Czy po prostu zwiększyć ilość np. płatków jaglanych?

    Pozdrawiam:)

    1. Można zamienić na inne dozwolone płatki, ważne by utrzymać proporcje składników.

  15. Czym można zastąpić słonecznik?

    1. Proszę dodać więcej siemienia, pestek dyni czy płatków tak by w sumie wyszło 120 g, a zrezygnować ze słonecznika.

  16. Witam,
    dlaczego chlebek po odczekaniu całej nocy i tak się “rozwala”? Nie jestem w stanie ukroić całej kromki, a wszystko robiłam zgodnie z przepisem 🙁

    Pozdrawiam

    1. Trudno stwierdzić na odległość, zazwyczaj przyczyna bierze się stąd, że jednak coś zostało podmienione, tak się może dziać jeśli damy inny tłuszcz lub pominiemy babkę płesznik i chia, one sklejają składniki. Masa na chlebek jeszcze przed upieczeniem musi być zwarta, kleista. jeśli jest sypka to za mało płynów. Proszę dobrze przeanalizować swoje wykonanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *