Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Chleb gryczany na domowym zakwasie

Od 3 tygodni osobiście nie jem glutenu. Obserwuję reakcje swojego organizmu i zdecydowanie korzystniej czuję się na diecie bezglutenowej. Dzięki tej diecie mam bodziec by wyczarowywać nowe dania w wersji bez glutenu. Po raz kolejny życie pisze scenariusz mojej książki, w której znajdziecie nowe przepisy wegańskie i bezglutenowe.

Tymczasem na domowym zakwasie gryczanym upiekłam chleb gryczano-ryżowy. Zdaję sobie sprawę, że mógłby być pulchniejszy ale powiem szczerze, że smakuje i wygląda lepiej niż niejeden chleb bezglutenowy, który miałam konieczność kupować.

Zachęcam do eksperymentowania i obiecuję nabrać wprawy w wypiekaniu pieczywa bez glutenu i innych alergenów.

Zapraszam i życzę Smacznego

Chleb gryczany na domowym zakwasie

(bezglutenowy, wegański)

Czas przygotowania: 20 minut + 10 g wyrastania

Ilość: 1 bochenek 

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej niepalonej Amarello
  • 200 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
  • 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • 1 łyżka inuliny w proszku
  • 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego nierafinowanego lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 150 ml zakwasu gryczanego
  • 400-450 ml przegotowanej ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy do plastikowej lub szklanej miski, dodajemy sól, chia, zmielone siemię lniane, inulinę i cukier, mieszamy.
  2. Wlewamy zakwas i olej.
  3. Dolewamy ciepłą wodę, mieszamy całość drewnianą łyżką aż do uzyskania pulchnej konsystencji (nasiona chia napęcznieją).
  4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, zwilżoną w wodzie dłonią wyrównujemy powierzchnię ciasta.
  5. Foremkę odstawiamy na 8-10 h do wyłączonego piekarnika, do wyrośnięcia ciasta (u mnie na noc)
  6. Rano włączamy piekarnik do 240°C w opcji dół, na ok. 20 minut, następnie ustawiamy opcję góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200°C, pieczemy kolejne 20-30 minut aż skórka zbrązowieje.
  7. Przed wyjęciem chleba sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku, w razie konieczności dopiekamy kolejne 5-10 minut.
  8. Upieczony chleb wykładamy na kratkę i odstawiamy do wystudzenia.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Na którym poziomie w piekarniku powinno się piec chleb?

    1. Najlepiej na tym pierwszym poziomie od dołu, choć ja niewielkie bochenki piekę też w środkowej części piekarnika.

  2. Czym można zastąpić mąkę ryżową? Czy może to być sama mąka gryczana , a może owsiana /

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *