Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Chipsy z topinambura

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty, do Europy trafił z Ameryki Północnej w XVII wieku. Jeszcze nie na wszystkich polskich stołach zagościł. Warto go wprowadzić do diety ze względu na jego walory lecznicze. Najważniejszym składnikiem prozdrowotnym topinambura jest inulina. O inulinie przeczytacie w części MAGiczne Produkty zarówno tu na blogu, jak i w mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.

Dlaczego warto jeść topinambur?

  • poprawia przemianę materii
  • pomaga w utrzymaniu właściwej mikroflory jelit
  • zaleca się go w profilaktyce cukrzycy, nowotworów i chorób serca
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • jest źródłem potasu oraz żelaza

Przygotowanie chipsów z bulw topinambura nie zabierze wiele czasu, najtrudniej to chyba jest go obrać ze skórki. Obieranie polecam początkującym smakoszom. W skórce znajduje się najwięcej inuliny. Osoby, które nigdy przedtem nie stosowały diety bogatej w błonnik powinny stopniowo wprowadzać topinambur do diety. Inulina spożyta w ilości przekraczającej indywidualny próg tolerancji, może powodować dyskomfort w postaci gazów jelitowych. Za dawkę dobrze tolerowaną uznaje się 5 g inuliny na dobę. Jedna średniej wielkości bulwa waży ok. 60 g i zawiera ok. 9 g inuliny. Chipsy z topinambura są naprawdę pyszne i gwarantuję, że znikną szybciutko z talerza.

Uwaga! Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. Osoby uczulone na pyłek brzozy mogą zareagować krzyżowo po spożyciu topinamburu.

Zapraszam do eksperymentowania Życzę Smacznego

Chipsy z topinambura

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia ok.10-15 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 5-6 bulw obranego topinambura
  • 2 łyżki oleju np. z pestek winogron
  • sól himalajska różowa
  • pieprz biały lub ostra papryka (jeśli dozwolona)
  • suszony tymianek lub inne dozwolone zioła

Przygotowanie:

  1. Bulwy topinambura (przy zakupie wybieramy większe i bardziej okrągłe) szorujemy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie talarki np. na mandolinie, umieszczamy w misce, smarujemy olejem, oprószamy ziołami, solą, pieprzem i ewentualnie papryką, mieszamy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Pieczemy w temperaturze 170°C w opcji z termoobiegiem przez 10-15 minut (od czasu do czasu sprawdzamy, bo chipsy łatwo przypalić!)
  3. Podajemy na ciepło lub na zimno (żeby chipsy były chrupiące trzeba wyczuć długość pieczenia, pieczemy dłużej jeśli plasterki są grubsze)
Chipsy z topinambura
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Maaadzia Madziaa says:

    Ja ścinam plasterki obieraczka do ziemniaków/serów, pryskam oliwą truflowa i na końcu sól himalajska, wystarczy ok 7 min i są gotowe, w dodatku są cienkie jak chipsy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *