Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Chipsy z czerwonych buraczków

Kolejna odsłona zdrowej przekąski, czyli chipsy z czerwonych buraczków.

Bo kto powiedział, że jak chipsy, to z ziemniaków?:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Wypróbuj także chipsy z topinambura i chipsy z jarmużu!

A jeśli szukasz innych inspiracji na dania wyłącznie z warzyw i owoców, sięgnij do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów“.

Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów książka Katarzyna Jankowska

Chipsy z czerwonych buraczków

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 200 g buraków czerwonych, małych
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub oliwy
  • sól himalajska
  • suszony tymianek lub inne ulubione zioła
  • sok z cytryny lub ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy, cieniutko kroimy w plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny
  2. Smarujemy oliwą, oprószamy solą i ziołami, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem balsamicznym
  3. Nagrzewamy piekarnik do 150°C termoobieg, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  4. Plasterki buraka układamy na blaszce, obok siebie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut od czasu do czasu otwierając drzwiczki piekarnika
  5. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i zostawiamy chipsy na 15 minut w ciepłym piekarniku, żeby podeschły

Wskazówki:

Chipsy z buraka łatwo się przypalają, nie nastawiajmy zbyt wysokiej temperatury do pieczenia.

Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości plastrów buraka.

Chipsy z czerwonych buraczków
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *