Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Carpaccio z surowego buraka

Surowe ekologiczne buraki są słodkie i soczyste. Myję je, obieram, kroję i jem jak jabłko.

Często przygotowuję z nich przekąskę a’la carpaccio. Podaję z dressingiem lub hummusem.

Tradycyjne carpaccio to danie kuchni włoskiej przygotowane z surowego mięsa wołowego.

Carpaccio z buraków jest o niebo zdrowsze:)

Takie samo danie możemy przygotować z pieczonych buraków, w różnych wersjach smakowych. 

Zapraszam i życzę Smacznego

Carpaccio z surowego buraka

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 2 surowe buraki bio
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • liście rukoli lub szpinaku

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.
  2. Najlepiej przy pomocy mandoliny kroimy je na cieniutkie plasterki.
  3. Plasterki buraka układamy na umytych i osuszonych liściach rukoli.
  4. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, suszonymi ziołami i niedużą ilością drobnej soli.
  5. Tak przygotowanym dressingiem polewamy buraczki na chwilę przed podaniem.
  6. Podajemy z dodatkiem ulubionego humusu.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *