Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Burrito warzywne bez mleka bez jajek bez glutenu

Zainspirowana programem kulinarnym z udziałem Donny Hay stworzyłam wegańską wersję popularnego meksykańskiego dania, odpowiedniego także dla mojego alergika.

Burrito warzywne okazało się być pyszną alternatywą dla tradycyjnego dania z mięsem. To danie wegańskie i bezglutenowe.

Podałam je w miseczkach z orkiszowych tortilli, upieczonych w piekarniku i w takiej wersji danie przestaje być bezglutenowe. Możecie je podać z podgrzanymi nachos z kukurydzy.

Jak zrobić takie jadalne miseczki oraz jak przygotować domowe orkiszowe nachos z tortilli dowiecie się na końcu wpisu.

W ślad za warzywnym burrito w moim domu pojawiła się także wersja mięsna, którą niebawem także pokażę na blogu.

Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego

Burrito warzywne

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 20-30 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 150 g batatu
  • 200 g cukinii
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • puszka pomidorów (po przetarciu 300 ml)
  • puszka czerwonej fasoli 240 g po odsączeniu
  • 100 ml passaty pomidorowej gęstej lub
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól himalajska drobna
  • kmin rzymski*
  • wędzona papryka w proszku

dodatkowo

  • miseczki z tortilli orkiszowych lub pszennych bio
  • awokado
  • ser wegański np. typ mozzarella

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą szklimy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, dodajemy starty batat i szczyptę soli, smażymy na średnim ogniu krótką chwilę.
  2. Dodajemy startą cukinię (alergicy najlepiej bez skórki), młodą ścieramy całą a gdy jest bardziej dojrzała to tylko twardą część, mieszamy, smażymy 2 minuty.
  3. Dodajemy przetarte pomidory i passatę pomidorową, dusimy bez przykrycia na średnim ogniu.
  4. Doprawiamy do smaku kminem rzymskim i wędzoną papryką, solimy do smaku.
  5. Dolewamy syrop klonowy i dodajemy fasolę czerwoną opłukaną pod zimną wodą, mieszamy, dusimy aż sos się zredukuje i będzie można nakładać go do miseczek z tortilli.
  6. Do każdej miseczki nakładamy porcję ciepłego burrito, łyżkę awokado pokrojonego w kosteczkę i łyżkę startego wegańskiego sera.
  7. Podajemy najlepiej na ciepło jako danie główne lub przekąskę.

Miseczki z tortilli

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (można słodką lub pominąć)
  • szczypta soli
  • ulubione zioła np. tymianek, włoskie
  • 3 tortille orkiszowe lub pszenne bio

Przygotowanie:

  1. Oliwę mieszamy z przyprawami i solą.
  2. Każdą tortillę smarujemy oliwą z jednej strony.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni w opcji z termoobiegiem, na blaszce układamy wyższe metalowe foremki do babeczek, tak aby położony na nich placek tortilli podczas pieczenia mógł zawisnąć swobodnie tworząc falbankę.
  4. Na grzybku z foremek układamy tortillę, suchą częścią od góry.
  5. Pieczemy maksymalnie 8-10 minut.
  6. Wyjmujemy podajemy na ciepło lub na zimno z burrito warzywnym lub innym wypełnieniem.

Wskazówki:

Tak przygotowane tortille możemy zapiekać na płasko, a potem pokroić w trójkąty tworząc nachos. Podane na ciepło wraz z ketchupem czy domowym guacamole** stanowią świetną przekąskę dla nastolatków. (zdjęcie na końcu wpisu)

** Przepis na domowe guacamole dla alergika znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę, str. 49

* Kmin rzymski to przyprawa o dość intensywnym aromacie, pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Posiada właściwości lecznicze, przeciwzapalne, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Popularna w kuchni azjatyckiej. Bez niej burrito już nie będzie tak dobrze smakować:)

UWAGA!

Kmin rzymski to roślina z rodziny selerowatych, tak samo jak kminek, kolendra, koper, seler, lubczyk, pietruszka, pasternak. Osoby z alergią na seler mogą zareagować krzyżowo także na kmin rzymski.

Burrito warzywne wegańskie bezglutenowe
Fot. Katarzyna Jankowska
Burrito warzywne wegańskie bezglutenowe
Fot. Katarzyna Jankowska
Burrito warzywne wegańskie bezglutenowe
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *