Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Bułeczki orkiszowe z rabarbarem

Sezon rabarbarowy zobowiązuje.

Na bazie przepisu na Jagodzianki, który znajduje się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, na wczorajszy podwieczorek przygotowałam orkiszowe bułeczki z rabarbarem. Mięciutkie, częściowo razowe z orzeźwiającym wypełnieniem.

Na blogu znajdziesz więcej przepisów z rabarbarem.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Bułeczki orkiszowe z rabarbarem

(wegańskie)

 Czas przygotowania: ok. 2,5-3 h

Ilość: 12-14 szt.

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej typ 500
  • 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli himalajskiej
  • 275 ml napoju orkiszowego
  • 1 łyżka śmietany owsianej o temperaturze pokojowej
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 50 g cukru pudru trzcinowego
  • śmietana owsiana do smarowania bułeczek

Na nadzienie:

  • 3-4 laski rabarbaru
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki z tapioki

Na lukier:

  • 125 g cukru pudru trzcinowego
  • 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Drożdże wraz z łyżeczką cukru rozpuszczamy w 50 ml ciepłego napoju, dodajemy 1 łyżkę mąki z odmierzonej części, mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, rozczyn z drożdży, ciepły napój i śmietanę, wyrabiamy ciasto ok. 10 minut stopniowo dolewając olej
  3. Wyrobione, miękkie i elastyczne ciasto smarujmy olejem, układamy w misce, miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h
  4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na natłuszczoną olejem stolnicę, odgazowujemy, krótko zarabiamy formując wałek i dzielimy na 12 lub 14 równych części
  5. Rabarbar oczyszczamy, kroimy w drobne kosteczki, oprószamy cukrem i tapioką, mieszamy
  6. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy dłonią na średnicę ok. 10 cm, na jego środek nakładamy łyżkę rabarbaru, placek dokładnie zlepiamy tworząc duży pieróg, zlepienie spłaszczamy, podwijamy do spodu formułując okrągłą bułeczkę
  7. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do spodu, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po tym czasie smarujemy je śmietaną owsianą
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180°C w opcji z termoobiegiem
  9. Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (aż staną się rumiane).
  10. Gotowe bułeczki studzimy na kratce i opcjonalnie lukrujemy przy pomocy pędzelka
  11. Przygotowujemy lukier: do cukru pudru stopniowo dodajemy gorącą wodę, dokładnie go rozcieramy

Wskazówki:

Do wypełnienia bułeczek możemy użyć innych dozwolonych owoców. Jeśli pieczemy w nagrzanym prodiżu, jego dno wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, układamy na nim 4 wyrośnięte bułeczki i pieczemy ok. 15 minut, wyjmujemy wraz z papierem i czynność powtarzamy 4 krotnie

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
bułeczki orkiszowe z rabarbarem
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. 1. Czy śmietana owsiana, która została użyta w tym przepisie jest kupna ? Jakiej firmy i gdzie można ją dostać? Chyba, że istnieje przepis na domową śmietanę owsianą?
    2. Te same pytania mam do mleka orkiszowego 🙂
    3. Czy do nadzienie konieczna jest mąka z tapioki, czy mogę ją czymś zastąpić? 🙂

    1. Użyłam kupnej śmietany firmy Outly. Mleko orkiszowe także, firmy Natumi. Mąkę z tapioki można pominąć lub zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, można też użyć np. płatków migdałowych czy kaszki manny.

  2. Magdalena says:

    Czy olej z pestek winogron i napój orkiszowy mogę zastąpić innym?
    Np owsianym i olejem rzepakowo- slonecznikowym?

  3. Magdalena says:

    Czy olej z pestek winogron i napój orkiszowy mogę zamienić na inny?
    Np owsianym i olejem rzepakowo- slonecznikowym?

    1. Tak, można użyć innego oleju a nawet stopionego masła lub margaryny. Można też użyć inny napój roślinny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *