Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Bułeczki drożdżowe a’la pizza

Bułeczki z wytrawnym wypełnieniem zrobiłam już dawno temu. Wymyśliłam je podczas treningu biegowego, kiedy czas zająć głowę czymś przyjemnym. Na szczęście przepis odnalazłam i mogę się nim dziś podzielić:)
Pewnie też się codziennie zastanawiacie co zapakować dziecku do szkoły na drugie śniadanie. Taka bułeczka a’la pizza (zbieżność smakowa) świetnie się do tego celu nadaje.
Często tak bywa, że dzieci w szkole zaglądają sobie do pojemników śniadaniowych i porównują zawartość. Okazuje się, że niektóre z nich zajadają w szkole gotowe, zakupione w piekarni bułko-pizze. Wiem to od syna, więc postanowiłam zrobić mu zdrowszą wersję tego wypieku.
Bułeczki można przygotować wieczorem, wstawić do lodówki a rano upiec (najlepiej jak dziecko ma do szkoły na 10:00 a my mamy czas na ranne pichcenie:)
Wkład do bułeczek możecie zrobić dowolny. Jakich składników użyjecie zależy od Was. Można zrobić wersję wegańską, z samymi warzywami. Ja zrobiłam taką tradycyjną, jaką najbardziej lubi Konrad. Ale następnym razem zrobię je z pieczarkami, hm… zobaczymy:)
Polecam i życzę Smacznego

Bułeczki drożdżowe a’la pizza 

(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie wegańskie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 3h wyrastanie ciasta

CZAS PIECZENIA: 15 minut

ILOŚĆ BUŁECZEK: 10 szt.

Składniki:

Na ciasto

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 220 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Wypełnienie

  • 100-150 g dobrej szynki lub salami
  • ok. 10 oliwek (u mnie czarne)
  • kilka łyżek ugotowanej kukurydzy
  • suszone pomidory z zalewy (zwykłych raczej bym nie dodała, są za mokre)

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy do miski, dolewamy 50 ml ciepłej wody (odlanej z przygotowanej ilości), wsypujemy 1 pełną łyżkę mąki, dokładnie mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany
  2. Miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na ok. 15-30 minut
  3. Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól, oliwę i resztę wody
  4. Zagniatamy ciasto (jeśli kilka chwil po zagniataniu ciasto wydaje się nam za suche dolejmy jeszcze łyżkę lub dwie wody, jeśli jest za mokre dosypujmy stopniowo mąkę) Ciasto ma mieć zwartą konsystencję ale nie tak twardą jak na pizzę
  5. Wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce, wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny, aż do podwojenia jego objętości (u mnie ok. 3 h)
  6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wcześniej przygotowany papier do pieczenia, posmarowany oliwą
  7. Rozkładamy ciasto ręką na grubość 1 cm, tworząc prostokąt o wymiarach ok. 35-40 cm x 25-30cm
  8. Ciasto smarujemy ketchupem lub sosem z przetartych pomidorów (ma być gęsty), następnie pasmami układamy (wzdłuż szerszego boku ciasta), pokrojoną w paski szynkę, suszone pomidory, posypujemy ziarnami kukurydzy i pokrojonymi oliwkami
  9. Zaczynając od dłuższej strony ciasta zaczynamy je zwijać w rulon, lekko dolepiając jego brzeg
  10. Rulon kroimy na ok. 3-4 cm kawałki/bułeczki
  11. Okrągłą formę (u mnie średnica 25cm), wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej pokrojone bułeczki (nie za ciasno, bo ciasto jeszcze wyrośnie), przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut
  12. Jeśli nie chcecie piec bułeczek od razu, wystarczy je przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Należy je wyjąć co najmniej 40 minut wcześniej, żeby ciasto się zagrzało i zdążyło wyrosnąć
  13. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  14. Wyrośnięte bułeczki smarujemy śmietaną owsianą a następnie umieszczamy je w nagrzanym piekarniku, w środkowej części i pieczemy ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru

Wskazówki:

Można też każdy kawałek zrolowanej bułeczki włożyć do pojedynczych silikonowych foremek do muffinek (większych, takich ok. 5-7,5cm średnicy) i upiec je w nagrzanym piekarniku, jak powyżej

 Przed zawinięciem i upieczeniem

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. świetny pomysł:) na pewno są smaczne:)

  2. Justyna Bąk: Na ciepło najlepsze:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *