Budyń jaglany to ulubiony budyń mojego alergika. Powstaje na bazie świeżo zmielonej, uprażonej kaszy jaglanej.
Taki budyń serwuję synowi najczęściej na śniadanie. W wersji bez owoców ratuje nas także przy zaostrzeniach alergicznych.
Zapraszam i życzę Smacznego
Budyń jaglany
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 1-2 porcje
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka jaglanego
- pół łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)
- borówki, truskawki, morwa biała suszona
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, mielemy prawie na mąkę
- Zagotowujemy 150 ml mleka z dodatkiem oleju lub masła klarowanego
- Do pozostałego zimnego mleka dodajemy zmieloną kaszkę jaglaną, pastę waniliową, mieszamy
- Do gotującego się mleka wlewamy zimny roztwór jaglany, zmniejszamy ogień do minimum i mieszając gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu (bardzo krótko)
- Gotowy budyń przekładamy do miseczek, dodajemy owoce i opcjonalnie dosładzamy syropem klonowym
Można po prostu użyć mąki jaglanej?
Można spróbować ale gotowa mąka nie da takiego dobrego efektu:) Oczywiście im lepiej zmielona kasza tym budyń bardziej gładki.
Czy zamiast mleka jaglanego mozna dac ryzowe?
Można 🙂