Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta to włoska kanapka pachnąca latem. Najlepiej smakuje z dojrzałymi sezonowymi pomidorami i dodatkiem bazylii.

Był czas gdy przygotowywałam bruschettę na niewielkiej ilości oleju, ale podczas pobytu we Włoszech dowiedziałam się, że kromka chleba powinna zetknąć się z rozgrzaną oliwą na całej swojej powierzchni, praktycznie się w niej zanurzyć.

Wypróbuj włoskiej wersji ciepłej bruschetty z pomidorami.

Jeśli lubisz przekąski z wykorzystaniem pieczywa, skorzystaj również z przepisów na:

Tosty z pieczarkami oraz Tosty francuskie bez jajek

Po więcej przepisów zawierających wiosenno-letnie warzywa i owoce zapraszam Cię do książki “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.

Życzę Smacznego!

Bruschetta z pomidorami

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 grube kromki wiejskiego chleba na zakwasie
  • 2 pomidory bez skórki
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory dla alergika parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na małą kosteczką.
  2. Dodajemy do nich drobno posiekany czosnek i łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy.
  3. Bazylię drobno siekamy.
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy tyle oliwy, by na 2 mm zakryła dno patelni.
  5. Układamy na niej kromki chleba i opiekamy na rumiany kolor, z każdej ze stron.
  6. Na gorący chleb nakładamy przygotowane pomidory, solimy, oprószamy świeżym pieprzem i podajemy od razu z dodatkiem świeżej bazylii.

Wskazówki:

W wersji wzbogaconej jak na zdjęciu, bruschettę można podać z dodatkiem np. usmażonej kaczki z patelni.

Bruschetta z pomidorami
Fot. Katarzyna Jankowska
Bruschetta z pomidorami
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *