Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Brownie z kremem karobowo sezamowym

Walentynki, Dzień Zakochanych!

Niezależnie od tego, czy obchodzimy to święto czy nie, miłość należy celebrować, pielęgnować i karmić!

Jak mawiały nasze babcie, “przez żołądek do serca”, więc idąc ich śladem, namawiam do przygotowania Brownie z kremem sezamowo-karobowym, czyli zdrowego i smacznego ciasta, słodkiego choć bez cukru.

Szukasz innych przepisów odpowiednich na Walentynki? Kliknij TUTAJ

Ponad 50 wypieków bez alergenów znajdziesz także w mojej drugiej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Brownie z kremem karobowo sezamowym

(bez glutenu, wegańskie, bez cukru, zawiera sezam)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30-35 minut

Ilość: 1 szt.

foremka wewnętrzny wymiar 25 cm x 15 cm

Składniki:

  • 600 g ciecierzycy z zalewy
  • 300 g kremu karobowo-sezamowego
  • 125 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 100 g mąki z amarantusa bio, Amarello
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 ml wody z zalewy po ciecierzycy
  • maliny mrożone lub świeże

dodatkowo:

  • melasa z chleba świętojańskiego do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 175° stopni.
  2. Następnie do dużej miski wkładamy odsączoną ciecierzycę (2 słoiczki), dodajemy pastę sezamowo-karobową i melasę z chleba świętojańskiego, blendujemy ręcznie na gładką, jednolitą masę.
  3. Potem mieszamy mąkę z amarantusa z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wsypujemy do pozostałych składników, łączymy składniki miksując.
  4. Odmierzamy wodę z zalewy po ciecierzycy, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy sezowej i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki, tworząc puszyste ciasto a’la mus.
  5. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Na koniec ciasto przekładamy do formy, równo rozkładamy, w jego powierzchnię wciskamy maliny i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy ok. 30 minut, wyjmujemy i całkowicie studzimy, dopiero kroimy i podajemy.
Brownie z kremem karobowo sezamowym
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *