Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Tralalala

Brownie daktylowe z chia to bezglutenowe ciasto, które z powodzeniem może zagościć na Twoim świątecznym stole. Ciasto smakuje rewelacyjnie i wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu. Masę daktylową z chia można przygotować wieczorem, a rano dodać do niej pozostałe składniki i upiec szybkie ciasto. Piana z aquafaby nadaje mu puszystości. Jeśli jednak nie możesz jej zastosować, ciasto i tak wyjdzie smaczne. Po więcej różnych wypieków zapraszam do książek Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie. Życzę Smacznego! Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Brownie daktylowe karobowe TEST | Mama Alergika Gotuje

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Brownie daktylowe karobowe TEST | Mama Alergika Gotuje

Brownie daktylowe z chia to bezglutenowe ciasto, które z powodzeniem może zagościć na Twoim świątecznym stole. Ciasto smakuje rewelacyjnie i wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu. Masę daktylową z chia można przygotować wieczorem, a rano dodać do niej pozostałe składniki i upiec szybkie ciasto. Piana z aquafaby nadaje mu puszystości. Jeśli jednak nie możesz jej zastosować, ciasto i tak wyjdzie smaczne. Po więcej różnych wypieków zapraszam do książek Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie. Życzę Smacznego! Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Brownie daktylowe karobowe TEST | Mama Alergika Gotuje

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Brownie daktylowe karobowe TEST | Mama Alergika Gotuje

Brownie daktylowe z chia to bezglutenowe ciasto, które z powodzeniem może zagościć na Twoim świątecznym stole. Ciasto smakuje rewelacyjnie i wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu. Masę daktylową z chia można przygotować wieczorem, a rano dodać do niej pozostałe składniki i upiec szybkie ciasto. Piana z aquafaby nadaje mu puszystości. Jeśli jednak nie możesz jej zastosować, ciasto i tak wyjdzie smaczne. Po więcej różnych wypieków zapraszam do książek Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie. Życzę Smacznego! Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Brownie daktylowe karobowe TEST | Mama Alergika Gotuje

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Brownie daktylowe karobowe TEST | Mama Alergika Gotuje

Brownie daktylowe z chia to bezglutenowe ciasto, które z powodzeniem może zagościć na Twoim świątecznym stole. Ciasto smakuje rewelacyjnie i wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu. Masę daktylową z chia można przygotować wieczorem, a rano dodać do niej pozostałe składniki i upiec szybkie ciasto. Piana z aquafaby nadaje mu puszystości. Jeśli jednak nie możesz jej zastosować, ciasto i tak wyjdzie smaczne. Po więcej różnych wypieków zapraszam do książek Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie. Życzę Smacznego! Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Brownie daktylowe karobowe TEST | Mama Alergika Gotuje

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Brownie daktylowe karobowe TEST | Mama Alergika Gotuje

Brownie daktylowe karobowe TEST

Brownie daktylowe z chia to bezglutenowe ciasto, które z powodzeniem może zagościć na Twoim świątecznym stole.

Ciasto smakuje rewelacyjnie i wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu.

Masę daktylową z chia można przygotować wieczorem, a rano dodać do niej pozostałe składniki i upiec szybkie ciasto.

Piana z aquafaby nadaje mu puszystości. Jeśli jednak nie możesz jej zastosować, ciasto i tak wyjdzie smaczne.

Po więcej różnych wypieków zapraszam do książek Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.

Życzę Smacznego!

Brownie daktylowe karobowe z chia

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: 45 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Ilość: 1 szt. o średnicy 23 cm, 8 porcji

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 400 ml gorącej przegotowanej wody
  • 3 łyżki karobu w proszku lub 2 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki nasion chia
  • 100 ml oleju np. z pestek winogron
  • 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do pierników*
  • 100 ml aquafaby (wody po ugotowaniu ciecierzycy)
  • polewa karobowa lub tabliczka wegańskiej czekolady
  • owoce do ustrojenia

Przygotowanie:

  1. Daktyle umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
  2. Dodajemy karob lub kakao w proszku i blendujemy na gładki krem, przelewamy zawartość do miski.
  3. Dodajemy nasiona chia, mieszamy łyżką, odstawiamy do napęcznienia na ok. 15 minut.
  4. Dolewamy olej, miksujemy.
  5. Mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
  6. Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy, uzyskując gładkie, elastyczne ciasto.
  7. Z wody po ciecierzycy ubijamy sztywną pianę.
  8. Pianę dodajemy do ciasta i łączymy składniki, mieszając łyżką.
  9. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C, pieczemy przez 35 minut.
  11. Wyjmujemy, studzimy.
  12. Przygotowujemy polewę karobową** lub rozpuszczamy wegańską czekoladę w kąpieli wodnej, polewamy nią wierzch brownie, ustrajamy dozwolonymi owocami.

Wskazówki:

* Przepis na domową przyprawę do pierników znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje, którą możesz zakupić już tylko w Outlecie MAG lub w zestawie z innymi książkami. Nie przewiduję wznowienia tej publikacji!

Dlatego jeżeli chcesz zdążyć z zakupem przed Świętami, warto decydować się jak najszybciej.

** Przepis na polewę karobową czeka na Ciebie w tej samej książce.

Brownie daktylowe karobowe z chia
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *