Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Boczniaki w panierce słonecznikowej

Boczniaki to delikatne, kruche i wartościowe grzyby, które raz na jakiś czas warto wprowadzić do diety. Zaliczane są do grzybów dietetycznych bo podstawowym ich składnikiem jest woda. Są wartościowe głównie ze względu na zawartość aminokwasów egzogennych, zwłaszcza lizyny, leucyny, argininy oraz kwasu asparaginowego i glutaminowego. Grzyby te są bogatym źródłem dobrze przyswajalnych substancji mineralnych. Zawierają potas, wapń i sód. W boczniaku znajdziemy także znaczne ilości witamin z grupy B i D. Boczniaki w panierce słonecznikowej sprawdzą się jako danie główne lub wypełniacz burgerów czy kanapek wegańskich.  

Zapraszam i życzę Smacznego

Boczniaki w panierce słonecznikowej

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 6-7 boczniaków średniej wielkości
  • 50 g zmielonych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka drobniutko posiekanego czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki
  • sól himalajska różowa
  • woda lub mleko bezglutenowe
  • olej z pestek winogron lub olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni (nie przypalamy!), studzimy i mielemy
  2. Zmielony słonecznik mieszamy z płatkami drożdżowymi i posiekanym świeżym czosnkiem niedźwiedzim lub natką pietruszki
  3. Boczniaki delikatnie opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy
  4. Każdy grzyb smarujemy wodą lub mlekiem bezglutenowym, panierujemy w zmielonym słoneczniku z dodatkami
  5. Grzyby smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju,  z każdej ze stron na rumiany kolor
  6. Podajemy na ciepło np. z dodatkiem ugotowanej komosy ryżowej lub wykorzystujemy do przygotowania wegańskiej kanapki
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Tola _76 says:

    Zrobiłam dzisiaj to danie, ale z pieczarkami, nie miałam boczniaczków, wyszło pyszne !!! bardzo dziękuję za ten przepis, panierka jest wyśmienita, fajnie się nakładała, nie odpadała na patelni, ostatni przepis z jakiego korzystałam to były kopytka, z batatów i babuni (pycha !!!), następnym razem zrobię z migdałami 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *