Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Bliny z samopszy

Bliny z samopszy przygotowałam na obiad dla mojego alergika. Reszta rodziny w tym samym czasie jadła placki ziemniaczane. Oba dania podałam z sosem czosnkowym i sosem tzatziki.

Przygotowałam także sos kurkowy, więc każdy mógł wybrać to, na co miał ochotę. Wszystkie potrawy oczywiście nie zawierały mleka, jajek, soi, orzechów itd.

Sosy powstały na bazie śmietany roślinnej.

Zapraszam i życzę Smacznego

Bliny z samopszy

(bez dodatku łososia – wegańskie, bez cukru, bez drożdży)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 9 szt.

Składniki:

  • 100 g mąki z samopszy (dawna odmiana pszenicy)
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego (przepis na domowy ocet znajdziesz w mojej NOWEJ książce)
  • 150 ml mleka orkiszowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
  • 50 ml wody z ciecierzycy (gotowa zalewa z puszki lub słoika)

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  2. Do mleka przesiewamy mąki, dodajemy sodę, sól i oliwę, miksujemy.
  3. W drugiej suchej misce miksujemy na sztywną pianę wodę z ciecierzycy, pianę dodajemy do mąki i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
  4. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię z dodatkiem oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy placuszki na średnim ogniu z każdej ze stron.
  5. Podajemy na ciepło z dodatkiem sosu i zieloną sałatką np. z rukoli i pomidorków.

Wskazówki:

Zamiast mąki z samopszy można użyć innej mąki np. orkiszowej czy pszennej bio.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *