Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Bliny bezglutenowe

Wyczarowałam wczoraj bliny bezglutenowe, wegańskie nie do końca gryczane, ponieważ grykę dla złamania smaku połączyłam z mąką z ciecierzycy.

Oczywiście możemy je zrobić wyłącznie na mące gryczanej lub w przypadku tolerancji glutenu, połączyć z orkiszową.

Użyłam drożdży instant ponieważ okazało się, że tylko takie posiadam w kuchni.

Jestem zwolenniczką świeżych drożdży, ale jak widać instant też się sprawdzają i dodatkowo mniej z nimi pracy.

Bliny możemy podawać zarówno z łososiem i koperkiem (wtedy nie będą już wegańskie) oraz z roślinnymi dipami, pastami czy hummusami.

W wersji na słodko sprawdzą się z dżemem śliwkowym lub wiśniowym.

Moja pasta z avocado i suszonymi pomidorami wspaniale się sprawdziła jako dodatek do tego dania. Wzbogaciła placuszki o bardziej wyrazisty smak. Przepis na pastę już jutro na blogu.

Zapraszam i życzę Smacznego

Bliny bezglutenowe gryczane

(wegańskie, bezglutenowe)

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość: 12-15 szt.

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu klonowego
  • 50 g złocistego siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • pieprz (u mnie syczuański) do smaku
  • 500 ml mleka ryżowego lub jaglanego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • olej z pestek winogron do smażenia

dodatkowo:

  • łosoś wędzony z koperkiem i gęstą śmietaną owsianą
  • pasta z avocado i suszonymi pomidorami 

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy umieszczamy w misce, dodajemy świeżo zmielone siemię lniane, drożdże instant i cukier
  2. Mleko wraz z olejem podgrzewamy
  3. Ciepłe mleko wlewamy do mąki, miksujemy na małych obrotach przez 3-5 minut wtłaczając powietrze w ciasto
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia
  5. Placuszki smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju
  6. Podajemy z pastą z avocado, z dżemem lub innymi dodatkami

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie swojej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Bliny bezglutenowe wegańskie gryczane
Fot. Katarzyna Jankowska
Bliny bezglutenowe wegańskie gryczane
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. WhitePointeShoes says:

    Fantastyczny blog! Zdrowa kuchnia wymaga wiele kombinowania, przepis są trudno dostępna, a tu tyle pysznych rzeczy w jednym miejscu! Jestem szczęśliwa i będę częstym gościem:)

    1. Bardzo się cieszę, zapraszam. U nas zdrowie na pierwszym miejscu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *