Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Bezglutenowy chleb na zakwasie jaglanym

Mój pierwszy bezglutenowy chleb na zakwasie, powstał na bazie domowego zakwasu jaglanego.

Chleb ma odpowiednią konsystencję, pięknie pachnie, jednak smakowo nie do końca mi odpowiada.

Przeważa w nim goryczkowy smak jaglany. Dość mocno jest także wyczuwalna kwaśna nuta.

Zastanawiam się nad zmniejszeniem ilości zakwasu i przygotowaniem go na zakwasie ryżowym lub mieszanym.

Jako dodatku smakowego użyłam czarnuszki.

O właściwościach czarnuszki i jej zastosowaniu w kuchni przeczytacie więcej w mojej nowej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, w rozdziale MAGiczne Produkty.

 

Zachęcam do eksperymentowania i czekam na Wasze relacje.

Zapraszam i życzę Smacznego

Chleb na zakwasie jaglanym

(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez drożdży)

  

Czas przygotowania: 10 minut

Czas wyrastania: 5-7 h

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: 1 szt. wielkość 20 cm x 13 cm

Składniki:

  • 125 g mąki teff jasnej
  • 125 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 płaska łyżeczki soli himalajskiej
  • 25 g zmielonego siemienia lnianego złocistego + 50 ml gorącej wody
  • ok. 300 g zakwasu jaglanego
  • 300-325 ml wody
  • 1 łyżka syropu klonowego lub melasy trzcinowej

Przygotowanie:

  1. Foremkę na chlebek smarujemy olejem, posypujemy mąką teff lub kukurydzianą
  2. Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól i czarnuszkę, mieszamy
  3. Świeżo zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy uzyskując pulchną papkę, odstawiamy do przestudzenia
  4. Zakwas mieszamy z wodą, dodajemy papkę z siemienia i syrop klonowy lub melasę trzcinową, mieszamy, wsypujemy pozostałe składniki, mieszamy ciasto (powinno być luźne, w razie potrzeby dolewamy wody)
  5. Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, foremkę szczelnie owijamy folią aluminiową, odstawiamy na 5-6 h do wyrośnięcia
  6. Przykryty chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, podgrzewamy go do 230°C w opcji góra-dół
  7. Po pół godzinie odwijamy folię (dzięki niej chlebek tylko nieznacznie pękł), pieczemy aż chleb z wierzchu będzie rumiany, kolejne 30 minut
  8. Wyjmujemy studzimy chwilę w foremce, przekładamy na kratkę układając górą do dołu

Wskazówki:

Chleb zachowuje świeżość ok. 4 dni.

 

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
bezglutenowy chleb na zakwasie jaglanym
Fot. Katarzyna Jankowska
bezglutenowy chleb na zakwasie jaglanym
Fot. Katarzyna Jankowska

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *