Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Batony energetyczne Super Krówka

Zima nie odpuszcza, nadchodzą mroźne dni!

Warto pomyśleć o energetycznym wzmocnieniu organizmu. Batony energetyczne, które przygotowałam wykorzystując Super Krówki są zdrową i smaczną propozycję na drugie śniadanie do szkoły, przed treningiem sportowym czy podczas podróży.

Posmakowały mojej rodzinie i bardzo szybko zniknęły z talerza.

Wegańskie krówki, powstałe na bazie cukru kokosowego i mleka kokosowego można zjeść tak po prostu. Są wciągające i same w sobie energetyczne. Wykorzystując je jednak do wypieku batonów pełnych wartościowych ziaren amarantusa, bezglutenowych płatków owsianych i bananów, spożytkujemy je jednak ciekawiej i zdrowiej.

Super Krówki występują w kilku smakach, każdy jest ciekawy, a nasze ulubione to bananowe i kakaowe.

Zapraszam po przepis i życzę dużo energii! 

Batony energetyczne Super Krówka

(bezglutenowe, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut + 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 16 szt. (ok. 4 cm kwadraty)

Składniki:

  • 100 g krówek o smaku toffi firmy Super Krówka
  • 100 ml mleka owsianego bezglutenowego lub ryżowego
  • 2 banany (150 g po obraniu)
  • 100 ml oleju z pestek winogron lub kokosowego
  • 125 g płatków owsianych bezglutenowych 
  • 50 g mąki amarantusowej Amarello
  • 25 g amarantusa ekspandowanego Amarello
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Krówki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w niedużym garnku, zalewamy mlekiem roślinnym, podgrzewamy na średnim ogniu do momentu uzyskania gładkiego płynu (ok.5 minut).
  2. Banany kroimy w plasterki, umieszczamy w stalowej misce, dodajemy jeszcze ciepło “mleko krówkowe” i olej, miksujemy na gładką masę.
  3. Do drugiej miski wsypujemy płatki, mąkę z amarantusa, amarantus ekspandowany, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i nasiona chia, mieszamy.
  4. Przelewamy mokre składniki do suchych, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170°C.
  6. Żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy na papier, równomiernie rozprowadzamy w naczyniu.
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 30 minut, wyjmujemy, studzimy, kroimy po wystudzeniu.

Wskazówki:

Można zrezygnować z amarantusa ekspandowanego i dołożyć więcej mąki amarantusowej lub płatków. Ważne żeby konsystencja ciasta była zwarta i kleista. Jeśli wyszło za suche trzeba dolać więcej mleka a nawet wody. 

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *