Pisząc te słowa, jestem już 8 dzień na diecie warzywno-owocowej. Taki post robię już po raz szósty i ma dla mnie wymiar zarówno duchowy jak i uzdrawiający.
Codziennie wyczarowuję nowe warzywne dania pozbawione tłuszczu, mąki, cukru, niskokaloryczne, wegańskie i bezglutenowe. Zdjęcia umieszczam na Instagramie oraz na Facebooku. Zapraszam do śledzenia.
Jeśli chcesz poznać efekt moich postów, czyli 150 przepisów na bazie wyłącznie dozwolonych podczas diety warzyw i owoców, zajrzyj do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin”.
Będąc na diecie nie mam dyspensy od normalnego gotowania. Rodzina jeść musi. Wczoraj zażyczyli sobie prostą babkę bananową i tak powstał najprostszy wegański bananowiec jaki zrobiłam. Pozbawiając go dodatku soku z cytryny i wanilii chyba prościej się nie da.
Nie miałam okazji wypróbować ciasta ani zrobić zdjęć środka. Musicie mi uwierzyć, że wyszło piękne. Ja wierzę rodzinie, że także było smaczne. Musiało być, bo dziś został tylko kawałek, który zapakowałam synowi do szkoły na drugie śniadanie.
Na blogu znajduje się kilka wypieków z bananami. Koniecznie wypróbuj Idealne babeczki bananowe.
Zapraszam i życzę Smacznego
Bananowiec najprostszy
(wegański, bez mleka, bez jajek)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40-45 minut
Składniki:
- 4 dojrzałe banany (u mnie brązowe) 400 g
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- sok z połówki cytryny (można pominąć)
- 75 g cukru drobnego trzcinowego
- 125 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- 275 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej typ 500 lub 650
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
dodatkowo:
- 1 banan do dekoracji
Przygotowanie:
- Obrane banany, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii blendujemy, dodajemy cukier i olej, miksujemy.
- Mąkę wraz z proszkiem i sodą przesiewamy do miski.
- Wlewamy mokre składniki, miksujemy krótko do połączenia się składników.
- Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Układamy na wierzchu dwa cienkie plastry banana.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w opcji z termoobiegiem.
- Pieczemy przez ok. 45 minut.
- Wyjmujemy na kratkę, usuwamy papier do pieczenia, studzimy.
- Kroimy po wystudzeniu.
Wskazówki:
Podstawowy przepis można wzbogacić o kawałki wegańskiej czekolady, wiórki kokosowe, dozwolone bakalie czy drobno pokrojone orzechy.
Tak przepis bardzo dobry. Wyszedł jak na zdjęciu
Czy zamias maki przennej moge dodać mąkę kukurydziana i w jakiej proporcji?
Nie, nie można zamieniać tak po prostu mąki z glutenem na taką bez glutenu.
Czy można zapytać jakiej firmy jest mąka orkiszowa?
Bio Harmony to moja ulubiona. Młyny czeskie.
Jak przerobić na wersję bezglutenową?
Zakalec 🙁 nie wyszedł mi ten chlebek.
Jeśli nie wyszedł to znaczy, że popełniła pani gdzieś błąd. Najczęściej pomijana jest soda albo zamieniana na proszek do pieczenia. Trudno mi ocenić co pani zrobiła nie tak, ale ten przepis był testowany przeze mnie dziesiątki razy bo to ulubione nasze ciasto 🙂 Robiłam go kilka dni temu i pięknie wyrósł. Proszę przeanalizować swój proces tworzenia.
Witam. Jakie wymiary keksówki?
26 x 11 cm