Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Bakłażan nadziewany wegańskim sosem a’la bolognese 

Wystarczy raz przygotować wegański sos a’la bolognese, by do głowy przyszło co najmniej kilka dań, w których można go wykorzystać. Sos jest tak dobry, że osobiście to wyjadam go z patelni jako samodzielne danie.

Powstał na bazie czerwonej soczewicy, a ta należy do roślin strączkowych. Osoby uczulone na soję i inne strączki, niestety nie będą mogły się nim cieszyć.

Dla tych osób pozostaje tradycyjny sos bolognese, przygotowany z mielonego mięsa.

Przepis na tradycyjne Lasagne, w wersji bez mleka i jajek znajdziesz na blogu.

Przepisy na dania typu; spaghetti bolognese, lasagne wegańskie czy makaron dyniowy z sosem a’la bolognese umieściłam w książce Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę.

Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę

Zachęcam do wypróbowania zawartych w niej przepisów i poznania merytorycznej części na temat alergii i odżywiania dziecka z alergią.

Tymczasem poznaj nową propozycję z wykorzystaniem pożywnego, wegańskiego sosu a’la bolognese czyli bakłażan nadziewany.

Życzę Smacznego!

Bakłażan nadziewany wegańskim sosem a’la bolognese

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegański)

Czas przygotowania: z gotowym sosem ok. 20 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki: 

dodatkowo:

  • wegański parmezan

Przygotowanie:

  1. Bakłażan myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, odkrawamy końcówki, wydrążamy łyżką nasiona, tyle by umieścić farsz. 
  2. Bakłażan posypujemy solą, smarujemy oliwą, wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika, pieczemy przez 15 minut. 
  3. Podpieczony bakłażan wypełniamy farszem i pieczemy jeszcze przez 10 minut. 
  4. Podajemy na ciepło posypany wegańskim parmezanem.
Bakłażan nadziewany wegańskim sosem a’la bolognese wegański bez glutenu
Fot. Katarzyna Jankowska
Przepis z książki Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę
Przepis pochodzi z książki. Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *