Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Babeczki piernikowe bezglutenowe wegańskie

Babeczki piernikowe powstały ze składników, które znalazłam w lodówce po weekendzie. Staram się nie marnować jedzenia więc wykorzystuję to co mam pod ręką.

Byłam bardzo ciekawa jak dodatek passaty pomidorowej wpłynie na strukturę i smak ciasta bezglutenowego. Muszę przyznać, że połączenie smaku pomidorów, banana i truskawek dało niesamowity efekt. Ciasto wyszło zwarte, miękkie, ładnie urosło.

Następnym razem dodam do babeczek np. świeżej żurawiny lub truskawek, aby były bardziej wilgotne.

Babeczki o smaku piernika są jedną z moich propozycji świątecznych. Na blogu znajdziecie więcej potraw wytrawnych i słodkich odpowiednich na czas Bożego Narodzenia. (KLIK)

W książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje umieściłam rozdział poświęcony potrawom na Boże Narodzenie.

Nakład mojej drugiej książki jest już na wyczerpaniu, także zachęcam póki jest jeszcze do zdobycia.

Zapraszam na pyszne świąteczne babeczki i życzę Smacznego

Babeczki piernikowe 

(wegańskie, bezglutenowe)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 12 sztuk o 5 cm średnicy

Składniki:

  • 150 g bananów (1,5 banana)
  • 125 ml oleju np. z pestek winogron
  • 50-75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 150 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 150 g mąki jaglanej lub ryżowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników (cynamon, imbir, goździki, kardamon)

na lukier

  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 pełna łyżka liofilizowanych truskawek w proszku Helpa Czary Mamy
  • sok z 1 dużej cytryny
  • woda (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

  1. W misce lub blenderze umieszczamy pokrojone banany bez skórki, olej i cukier, blendujemy.
  2. Dodajemy passatę pomidorową, dokładnie mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i sól, dokładnie mieszamy.
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką, do momentu ich połączenia się.
  5. Nagrzewamy nagrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  6. Papilotki do muffinek wypełniamy ciastem.
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 25 minut.
  8. Wyjmujemy studzimy a w między czasie przygotowujemy lukier truskawkowy.
  9. Do niedużej miseczki wsypujemy cukier puder, liofilizowane sproszkowane owoce, dodajemy sok z jednej większej cytryny i dokładnie mieszamy, jeśli lukier jest zbyt gęsty, dolewamy łyżeczkę zimnej wody, aż uzyskamy lejący się ale gęsty płyn.
  10. Gotowe przestudzone babeczki polewamy lukrem, ustrajamy dozwolonymi owocami i listkami bazylii lub mięty
  11. Podajemy na deser lub jako przekąskę.

Wskazówki:

Ilość cukru warto zmniejszyć. Jeśli passata nie jest zbyt kwaśna, pomidory dodadzą słodkości. Banan również posłodzi babeczki.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Nie napisala Pani co robimy z liofil… truskawkami…

    1. No nie napisałam:( już poprawiam. Ale jak wyniki ze składników na przygotowanie lukru, po prostu sproszkowane truskawki dodajemy do cukru i tworzymy lukier zgodnie z przepisem:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *