Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Babeczki owsiankowe z amarantusem

Jeśli myślisz, że gotowe mieszanki owsianek są dobre tylko na śniadanie i typową owsiankę na mleku roślinnym, grubo się mylisz i ja Ci to udowodnię.

Wykorzystuję je do przygotowania babeczek i ciasteczek. Dziś właśnie poznasz prosty przepis na delikatne, wilgotne i czekoladowe wegańskie, bezglutenowe babeczki owsiankowe z amarantusem🙂

Amarantus uwielbiam za jego ciekawy smak i bogactwo składników odżywczych.

Więcej na temat właściwości amarantusa przeczytasz w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” w rozdziale w Kuchennej szafce alergika.

Zapraszam i życzę Smacznego

Babeczki owsiankowe z amarantusem

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, z kakao)

Ilość: 12 szt. o 5 cm średnicy

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie buraków

Czas pieczenia: 20-25 minut

Składniki mokre:

  • 250 g upieczonych buraków
  • 100 g wegańskiej czekolady
  • 100 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 100 ml mleka roślinnego np. jaglanego
  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 ml oleju roślinnego np. z pestek winogron
  • skórka z jednej eko pomarańczy

Składniki suche:

  • 200 g owsianki z amarantusem i owocami leśnymi Amarello
  • 50 g świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 100 g czekolady wegańskiej do polania
  • pestki granatu
  • świeża pomarańcza

Przygotowanie:

  1. Upieczone buraki obieramy ze skórki, ścieramy na grubych oczkach tarki, umieszczamy w misce i blendujemy na gładko.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. Odmierzamy mleko roślinne, dodajemy do niego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, startą skórkę z jednej pomarańczy i syrop klonowy, mieszamy.
  4. Do buraczków wlewamy ciepłą roztopioną czekoladę i olej, mieszamy.
  5. Dodajemy mieszankę z mlekiem, miksujemy.
  6. Owsiankę umieszczamy w drugiej misce, dodajemy proszek do pieczenia i sodę mieszamy.
  7. Wlewamy mokre składniki do suchych, miksujemy aż się połączą, odstawiamy na 5 minut by ciasto zgęstniało.
  8. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  9. Blaszkę do muffinek wypełniamy papilotkami, po dwie łyżki ciasta wkładamy do każej papilotki.
  10. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut.
  11. Gorące muffinki odstawiamy do wystudzenia.
  12. Dodatkową czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią już przestudzone babeczki, dekorujemy plasterkiem pomarańczy i pestkami granatu.
  13. Babeczki są miękkie, wilgotne, lekko słodkie i czekoladowe, prawie jak Brownie nadają się na świąteczne II śniadanie i deser:)
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Pysznie wygląda. Aż ślinka leci. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *