Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Babeczki cytrynowe z rabarbarem bez mleka bez jajek

Wróciłam z majówki z głową pełną pomysłów na dania z rabarbarem.

W moich książkach znajdziecie już kilka przepisów z wykorzystaniem tej sezonowej rośliny. W książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato jest sorbet rabarbarowy, są także babeczki bezglutenowe z rabarbarem i rustykalny kruchy placek w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.

Na blogu też jest kilka smacznych dań z rabarbarem np. bułeczki drożdżowe z rabarbarem, babeczki z karmelizowanym rabarbarem, ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem.

A ja przez weekend wyczarowałam kolejne trzy dania. Powstały: crumble z rabarbarem i truskawkami, smoothie z rabarbarem oraz babeczki cytrynowe z rabarbarem orkiszowe, wegańskie.
Na Facebooku właśnie babeczki wygrały rywalizację na przepis tygodnia.

Zapraszam i życzę Smacznego

Babeczki cytrynowe z rabarbarem

(wegańskie, bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25-30 minut

Ilość: 12 szt.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej bio lub pszennej bio
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g drobnego cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 2 banany 200 g
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml mleka roślinnego orkiszowego
  • sok z połówki cytryny
  • 125 ml oleju z pestek winogron
  • 100 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 2 łyżki skrobi z tapioki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na drobną kostkę, posypujemy cukrem i skrobią z tapioki, mieszamy, odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski, dodajemy cukier, mieszamy.
  4. Do drugiej miski wkładamy banany bez skórki pokrojone w plasterki, skrapiamy je łyżką soku z cytryny i blendujemy na mus.
  5. Łączymy ze sobą mleko i sok z połówki cytryny, odstawiamy na 5 minut, a następnie wlewamy do musu z bananów, mieszamy, dodajemy olej, ponownie mieszamy.
  6. Mokre składniki przelewamy do suchych, dokładnie mieszamy łyżką, nie miksujemy.
  7. Dodajemy pokrojony rabarbar bez soku, który powstał w misce, mieszamy.
  8. Przekładamy ciasto do papilotek umieszczonych w formie do muffinek.
  9. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, wkładamy babeczki i pieczemy ok. 30 minut.
  10. Wyjmujemy, przekładamy na kratkę, studzimy.

Wskazówki:

Jeśli nie możesz użyć soku z cytryny, do mleka dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego lub winnego. Pomiń sok z cytryny przy bananach.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.

Babeczki cytrynowe z rabarbarem bez mleka, bez jajek, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska
Babeczki cytrynowe z rabarbarem bez mleka, bez jajek, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Angelika says:

    Czy można zastąpić to jabłkiem?

    1. W sensie rabarbar? Tak można 🙂

  2. czym można zastapic skrobię z tapioki?

    1. Inną skrobią, ziemniaczaną czy kukurydzianą.

  3. Mama Paula says:

    Czy można użyć napoju owsianego zamiast mleka orkiszowego?
    + pieczone z termoobiegiem czy Góra doł

    1. można choć owsiane daje czasem zbyt mokry efekt ale w babeczkach bym się nie obawiała. Termoobieg będzie lepszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *