Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Alergia na brzozę

O alergii na brzozę pisałam już w książce „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.

Znajdziesz w niej listę objawów, informacje o alergiach krzyżowych i porady MAG jak się zachowywać w okresie pylenia, czego unikać i jak zapobiegać negatywnym skutkom.

O tym Co jeść gdy pylą drzewa i trawy napisałam w oddzielnym wpisie, zajrzyj do materiału tu na blogu.

Aktualny kalendarz pylenia umieściłam w plikach MAGicznej Grupy Wsparcia.

Poniższy materiał przygotowałam, żeby lepiej zobrazować Ci jak to jest z tą alergią na brzozę.

Jeśli zrozumiesz kilka podstawowych kwestii, łatwiej będzie panować nad sytuacją. Sezon pylenia roślin potrwa do końca lata, więc mamy przed sobą trudny czas.

Materiał do tego wpisu powstał na bazie artykułów naukowych i książek, źródła znajdziesz na końcu tekstu.

Starałam się napisać go tak, by był zrozumiały także dla początkujących mam.

Daj znać czy był pomocny.

Zapraszam do lektury!

Już pojawił się też MAGiczny e-book “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, a właściwie na czas pylenia wszystkich drzew z rodziny bukowatych. Skorzystaj z niego, jeżeli chcesz mieć bazę gotowych receptur opartych na produktach bezpiecznych w tym okresie!

Alergia na pyłek brzozy

Uczulenie na pyłek brzozy zależy przede wszystkim od Betv1 czyli głównego alergenu brzozy. Drugim alergenem brzozy jest Betv2 czyli profilina.

Potem są białka wiążące wapń Betv3 i Betv4. W dalszej kolejności Betv6, Betv7, nie wchodzę w szczegóły bo zrobi się to za skomplikowane.

Tak czy inaczej według obecnej wiedzy pyłek brzozy zawiera 10 alergenów molekularnych i kilkadziesiąt innych wariantów.

Dlatego nie jest łatwo jednoznacznie odpowiadać pacjentowi na temat uczulenia na brzozę czy alergię krzyżową.

Bet v1 (główny alergen brzozy) uczula 50-95% populacji osób uczulonych na pyłki, w zależności od kraju zamieszkania.

Krzyżuje się głównie z białkami: jabłka, marchwi, selera i orzechów laskowych.

Należy wiedzieć, że osoby uczulone na pyłki brzozy reagować będą także na pyłki innych drzew takich jak: olcha, leszczyna, dąb, grab, kasztan czy buk.

Pamiętajmy też, że sezon pylenia tych wszystkich drzew w Europie trwa od stycznia do sierpnia.

Trzeba dodać, że nie u wszystkich osób występują wszystkie reakcje krzyżowe i nie ma potrzeby eliminować wszystkich produktów.

Tylko jak się dowiedzieć co uczula krzyżowo?

Jeśli wykonasz testy molekularne do diagnozowania alergii IgE zależnych, otrzymasz więcej szczegółowych informacji na temat alergizujących białek czy komponentów i wówczas łatwiej jest panować nad dietą.

Kilka lat temu w Polsce dostępne były tylko testy ImmunoCAP ISAC (te testy zrobiliśmy), a teraz mamy dostęp także do testów ALEX i FABER (najbardziej rozbudowana ilość komponentów alergenowych).

Testy te niestety nie są tanie, więc warto rozważyć ich wykonanie z prowadzącym alergologiem.

Osoby uczulone na pyłek brzozy mają wyraźne cechy trwającego zapalenia alergicznego w błonie śluzowej jelit, co nasila się podczas pylenia.

Kiedy brzoza przestaje pylić (maj), nie oznacza to, końca problemów. Zwykle tolerujemy wówczas więcej warzyw i owoców, znikają zmiany skórne czy zapalenie spojówek.

Warto pamiętać, że warzywa i owoce poddane obróbce cieplnej są lepiej przyjmowane przez organizm alergika.

Nie jest to jednak takie jednoznaczne, ponieważ w każdym produkcie jest wiele różnych alergizujących białek. Jedne z nich ulegają niejako zneutralizowaniu bo są termolabilne, ale niektóre z nich niestety nie, ponieważ należą do białek termostabilnych.

Na przykładzie jabłka.

W jabłku znajduje się 6 komponent potencjalnie uczulających : Mal d1 (PR-10), Mal d2 (TLP), Mal d3 (LTP), Mal d4 (profilina), Mal d (IFR), komponenty CCD.

Mal d1 to główny alergen jabłka i jest białkiem termolabilnym (wrażliwym na wysoką temperaturę). To oznacza dla Ciebie w praktyce, że przetworzone, pieczone jabłka, czy pasteryzowane soki będą przez alergika tolerowane.

Natomiast Mal d 2 i Mal d 3 są termostabilne (odporne na gotowanie czy działanie enzymów trawiennych) i niestety po spożyciu każdej formy jabłka wystąpią reakcje alergiczne. Mal d3 może powodować OAS (zespół alergii jamy ustnej), ale także wstrząs anafilaktyczny.

Dlatego tak istotne jest poznanie, które białka uczulają nasz organizm, a to pokazują właśnie badania molekularne.

U osób z alergią na pyłki brzozy, w ślad za objawami oddechowymi rozwija się alergia pokarmowa na produkty zawierające białka homologiczne (podobne) do głównych białek brzozy (Betv1 i Betv2).

Stąd właśnie alergia na wcześniej wymienione warzywa i orzechy, ale także na: wiśnie, śliwki, brzoskwinie, czereśnie, morele, gruszki, winogrona, maliny, soję, koper włoski, pasternak, awokado, ziemniak, szpinak, pietruszkę czy pomidor.

Profilina czyli Betv2 (drugie białko pyłku brzozy) występuje np. w jabłku, pieprzu, marchwi, selerze, kiwi, brzoskwini, gruszce, maku, wiśni.

Reaguje krzyżowo z tymotką, melonem, migdałami, czereśnią, morelą, pomarańczą, awokado, słonecznikiem, oliwkami oraz silnie uwalnia histaminę.

Sama widzisz ile tego jest i dlatego tak trudno jest stwierdzić co uczula nasze dziecko, co odstawić z diety itd. Nie da się odstawić wszystkiego, więc znów tu z pomocą mogą przyjść testy molekularne.

W tym miejscu warto by dodać jeszcze listę przypraw, na które trzeba uważać, gdy pyli brzoza czy bylica, jednak pracuję jeszcze nad tym materiałem. Na pewno słyszałaś o zespole brzoza-bylica-seler-przyprawy.

O objawach na pyłki roślin pisałam już w książce

“Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato” ale przypomnę je raz jeszcze.

Pyłki brzozy najczęściej wywołują takie objawy jak:

  • alergiczny nieżyt nosa,
  • zapalenie spojówek,
  • astmę oskrzelową,
  • zespół OAS (ustny zespół uczuleniowy),
  • objawy ze strony układu pokarmowego np. bóle brzucha, biegunki, nudności, wymioty.

Ponieważ brzoza pyli dość gwałtownie i już w pierwszych dniach pylenia stężenie pyłków jest wysokie, objawy alergii na brzozę pojawiają się także nagle. Często też silne objawy tak samo nagle znikają, tylko że wtedy do głosu dochodzą alergeny innych drzew, które wymieniłam powyżej.

Teraz zaczął się już okres pylenia traw, pyli dąb i sosna, za chwilę zacznie dokuczać nam bylica. Warto więc być świadomym tematu alergii na pyłki roślin.

Daj proszę znać w komentarzu, czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny, czy po jego lekturze wiesz już więcej na temat pylenia brzozy, czy temat stał się bardziej klarowny?

Jeśli potrzebujesz stałego wsparcia, porad innych rodziców i możliwości wymiany swoich doświadczeń jako rodzic lub opiekun alergika, przyłącz się do MAGicznej Grupy Wsparcia na Facebooku.

Dołączając szczerze odpowiedz na trzy pytania!

Dzięki nim dowiaduję się czego członkowie grupy oczekują, czy w ogóle wiedzą gdzie trafili. Zdziwiłabyś się jak wiele osób nie ma pojęcia kto prowadzi tę grupę i nie zna mojego bloga.

Tę MAGiczną społeczność traktuję poważnie, nie każdy może stać się jej członkiem, bo zależy mi żeby było merytorycznie, miło i wspierająco, bez spamu, krytyki i zagadnień odbiegających od tematu alergii.

Na koniec zachęcam Cię do zapisania się do Newslettera MAG.

Więcej na ten temat znajdziesz we wpisie Dołącz do Newslettera MAG.

Dodam tylko jeszcze, że do subskrybentów MAGicznych listów w każdy poniedziałek dociera list z Poniedziałkowej Akademii MAG!

Pozdrawiam ciepło

MAG

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Dziękuję Ci bardzo za te treści. Mamy silną alergię na brzozę. Chciałam zapytać jak wam się żyje. Teraz, kursy syn jest starszy. Jaka była wasza droga. Eliminacje całe życie? Czy nie? Czy bywały wakacje od gotowania?
    Ja od 5 lat gotuje córce unikając alergenów krzyżowych, ale niestety nie uchroniło jej to przed 4 klasą alergii na pyłki drzew. Dodatkowo jest bez mleka i glutenu

    1. Ten blog ma już 11 lat, na przestrzeni lat opisywałam zarówno tutaj, w książkach, jak i w Akademii MAG o tym jak żyjemy, co nowego w świecie MAG. Nie jestem w stanie streścić tego w komentarzu. Zapraszam do poczytania wpisu Kim jest MAG i MAGiczna historia oraz zapisania się na Newsletter MAG https://beta2.mamaalergikagotuje.pl/kim-jest-mag-magiczna-historia/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *