Często zmagasz się z bólami głowy, bólem brzucha, wysypką na skórze a nawet dusznościami?
Jednym z powodów tych dolegliwości może być nietolerancja histaminy.
Histamina to naturalnie występująca substancja, którą znajdujemy zarówno w niektórych produktach spożywczych, jak i w naszym organizmie, zaliczana do tak zwanych amin biogennych.
Najczęstszą przyczyną nietolerancji histaminy jest niski poziom lub zaburzona działalność enzymu o nazwie diaminooksydaza (DAO), który rozkłada histaminę w naszych jelitach.
Kiedy organizm nie jest w stanie efektywnie przetwarzać histaminy, pojawiają się objawy, bardzo podobne do alergicznych.
W złagodzeniu tych objawów może pomóc dieta niskohistaminowa.
Głównym założeniem takiej diety, jest ograniczenie spożywania produktów o wysokiej zawartości histaminy, co ma na celu zmniejszenie jej ilości we krwioobiegu i stopniowe wyeliminowanie objawów.
Produkty o niskiej zwartości histaminy, to takie, w których stężenie histaminy wynosi od 5 do 50 mg/kg.
Właśnie te produkty są zalecane w diecie niskohistaminowej.
Szczegółowe zestawienie takich produktów, w postaci praktycznej tabeli, jest dostępne dla członków Klubu MAG.
Tabelę można pobrać i wydrukować.
Dieta niskohistaminowa
Materiały dostępne w Klubie MAG:
Zasady postępowania dietetycznego w nietolerancji histaminy.
Zestawienie produktów o wysokiej zawartości histaminy.
Zestawienie produktów zalecanych w diecie niskohistaminowej.
.
.
Dołączając do Akademii MAG, zdobędziesz także dostęp do materiałów dotyczących nietolerancji histaminy, opracowanych na podstawie dostępnej literatury naukowej.
Zapraszamy po dużą dawkę wiedzy, przekazywanej w zrozumiały sposób.
Nietolerancja histaminy.
Materiały dostępne na stronach Akademii MAG:
Nietolerancja histaminy, a zagrożenie anafilaksją.
Jakie badania wykonać przy podejrzeniu nietolerancji histaminy.
Czy preparaty z enzymem DAO są pomocne w leczeniu nietolerancji histaminy?
Jakie czynniki wpływają na enzym DAO?