Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms
  • /
  • Wypieki
  • /
  • Tarty

    Tarty

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Z myślą o Wielkanocy stworzyłam tartę, która skradła serca moich domowników. Mój nowy mazurek z czekoladą i malinami wypróbujcie koniecznie, zapewniam że warto.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    A dziś zapraszam na bezglutenowe ciasto z dynią, mój MAGiczny bezglutenowy, wegański Pumpkin pie. Kruchy spód możecie wykonać z ulubionego i sprawdzonego przepisu. Mój wyszedł tym razem bardzo delikatny i trochę się rozpadał. Jeśli jesteście posiadaczami mojej drugiej książki „Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje” to na stronie 115, w przepisie na Kruche Ciasto z Makiem i Żurawiną, znajdziecie odpowiedni przepis na kruche ciasto.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Bardzo słodki, ale bez cukru. Bardzo kruchy ale bez jajek i glutenu. Moim zdaniem jest przepyszny:) Czas zabrać się do wypróbowania. Czekam na wasze opinie na jego temat. Więcej przepisów na dania wielkanocne znajdziecie klikając na Wielkanoc.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Wyczarowałam śnieżną piernikową szarlotkę, tak na rozgrzewkę i z myślą o Świętach Alergika. Ustroiłam jej wierzch pierniczkami w kształcie śnieżynek. Jak widać z komentarzy na Facebooku szarlotka się Wam spodobała:) Bałam się, że po upieczeniu kształt śnieżynek się nie zachowa ale nie było tak źle. Zwróćcie uwagę na rodzaj jabłek użytych do tego ciasta, powinny szybko mięknąć podczas pieczenia ponieważ to ciasto piernikowe również szybko się piecze. Moja piernikowa szarlotka to wersja bezcukrowa. Melasa karobowa dodana do ciasta i inulina na wierzchu, dla nas są wystarczające.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Babeczki możecie zrobić z dowolnego kruchego ciasta, ulubionego i sprawdzonego. Budyń należy ugotować na gęsto. Kto może i lubi niech użyje gotowy budyń ze sklepu i ugotuje go na zmniejszonej ilości mleka. Mus można przygotować z różnych owoców, lekko go zagęszczając skrobią kukurydzianą.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Dzień Mamy! Wszystkim Mamom życzę dużo miłości, wytrwałości i radości! Mam nadzieję, że każda z Was poczuła się dziś wyjątkowo.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Kruche Ciasto z rabarbarem i truskawkami to była druga słodka propozycja na komunijnym przyjęciu mojego Alergika. Połączenie rabarbaru z truskawkami świetnie się sprawdziło. Rabarbar jest kwaśny więc połączenie z truskawkami nadaje ciastu wyjątkowo ciekawy smak.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    W przepisie wykorzystałam znaną już Wam masę makową, lekko zmieniłam proporcje. Kruche ciasto z makiem to także propozycja na Boże Narodzenie. Nie sugerujcie się nazwą "mazurek":)

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Ciasto powstało z myślą o Walentynkach, ale kogoś kogo darzymy sympatią czy miłością można obdarowywać bez okazji każdego dnia. Moja propozycja nie pochłonie dużo czasu na przygotowanie, Mus z malin można zastąpić innym dozwolonym musem owocowym.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Kolejna tarta z kremem jaglanym. Tym razem zrobiłam ją na mące pszennej i margarynie bezmlecznej-wegańskiej. Poprzednia tarta była kokosowa, a na kokos wiele osób jest uczulonych, więc stworzyłam wersję lekką, waniliową bez alergenów.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Tarta kokosowa z kremem jaglanym jest wytworem mojego nocnego rozmyślania. Krem jaglany o smaku kokosowym zrobił furorę w mojej rodzinie. Proponuję zjeść to ciasto na ciepło.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Kruche ciasto cytrynowe ze śliwkami jest tak pyszne, że nic tylko je powtórzyć. Mam w planach wypróbować je także w wersji z jabłkami. Cytryny także nie dla wszystkich są dozwolone, ale wystarczy je w przepisie pominąć i też będzie smacznie.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Kruchego ciasta nigdy dość! Połączenie truskawek i migdałów świetnie się sprawdziło i zrobiłam niespodziankę mojej rodzinie. Nie dali mi poczekać aż wszystkie elementy ciasta dobrze stężeją, więc w pierwszym wrażeniu doszłam do wniosku, że muszę to ciasto jeszcze dopracować. Dopiero na drugi dzień zjadając kawałek ciasta na śniadanie, doznałam zachwytu. Zarówno galaretka, jak i budyń miały gęstą konsystencję, kruche ciasto było kruchutkie, wszystko smakowało wyśmienicie.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Kolejne ciasto Babci Broni, którym uszczęśliwiła mojego Alergika w czasie Świąt. Torcik przygotowany na Wielkanoc, ale nadaje się na każdą okazję, kwestia wykończenia i smaku masy budyniowej.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    „Tarte Tatin” swoją nazwę zawdzięcza siostrom Tatin prowadzącym restaurację w Paryżu i zapisała się na dobre w kuchni francuskiej, powstając przez przypadek, kiedy to jedna z sióstr podała placek jabłkowy spodem do góry. Nie pozostało mi nic innego tylko również wykonać taki manewr. Ciasto jest pyszne, posypałam je jeszcze uprażonymi płatkami migdałów, podałam z lodami.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Kolejny pomysł na wielkanocne słodkości dla Alergika zrodził się przy tworzeniu Mazurka Cioci Stasi. Z większą wprawą zabrałam się do przygotowania masy kajmakowej, a ciasto na babeczki to lekko zmodyfikowna wersja kruchego spodu mazurka. Zmniejszyłam ilość cukru bo kajmak i tak jest bardzo słodki.