Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms
  • /
  • Obiady i kolacje
  • /
  • Sałatki i surówki

    Sałatki i surówki

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Surówka z młodej białej kapusty to klasyczny smak dzieciństwa. Przygotowuję ją podobnie jak większość z Was, z dodatkiem oliwy, soli i soku z cytryny. Nie dodaję jednak marchewki, gdyż surowa marchew jest zabroniona w diecie mojego alergika. Doprawiam surówkę różnymi olejami np. olejem lnianym, oliwą z oliwek lub uniwersalnym w smaku olejem z pestek winogron.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Kalafior pieczony poleca się jako samodzielne wegańskie danie, np. z dodatkiem ulubionego hummusu lub jako dodatek do obiadu. Duże porcje kalafiora zwykle gotuję, tym razem postanowiłam upiec cały kalafior w piekarniku. Zastanawiałam się jak go doprawić i wymieszałam słodko-kwaśną marynatę, która nadała potrawie ciekawy smak. Żeby kalafior nie wysechł podczas pieczenia owinęłam go papierem do pieczenia i smarowałam marynatą od czasu do czasu.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Jedyną nowością był tu czerwony ryż. Właśnie na jego bazie i ciekawa jego smaku, przygotowałam nową sałatkę na ciepło. Sałatka z czerwonego ryżu dołączyła do moich ulubionych

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Spotkałam się już z opiniami, że takie mrożone warzywa są mniej smaczne, że podczas zamrażania tracą swoje cenne właściwości. Poczytałam trochę na ten temat, smak takich warzyw sprawdzam na bieżąco i z taką opinią się nie zgadzam. Zdaniem ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, właściwie przygotowane i przechowywane warzywa i owoce posiadają wartość odżywczą porównywalną do świeżych warzyw i owoców.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Czerwona sałatka, tak ją nazywamy, pojawia się na stole głównie w czasie Świąt, wtedy kiedy podajemy śledzie zrobione w nasz tradycyjny sposób. Mój syn o dziwo lubi śledzie, a za sałatką nie przepada ale to głównie za sprawą buraków, na które czasem dziwnie reaguje. Smak tej sałatki jest raczej słodkawy, więc komponuje się ciekawiej podana właśnie ze słonawym śledziem.