Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

Z mięsem

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Co by tu nowego przygotować na obiad. Takie pytanie właściwie zadaję sobie codziennie:) Wyjęłam pierś z eko kurczaka i postanowiłam poczarować z tym co jeszcze znajdę w lodówce. A znalazłam cukinię, pomidorki koktajlowe, czosnek i śmietanę owsianą, do tego szynkę parmeńską, która już zaczynała usychać i tak powstało proste i szybkie danie czyli filety z kurczaka w sosie z cukinią.

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Szybki wakacyjny obiad, który zrobisz w 30 minut. Idealny bo robi się właściwie sam.

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Delikatny gulasz z indyka można podać z ziemniakami, makaronem, ryżem czy kaszą. To szybkie danie mimo, że mięsne. Najważniejsze by mięso było ekologiczne lub ze sprawdzonej hodowli. Mamy wówczas pewność, że nie zawiera antybiotyków i innych niepotrzebnych szkodliwych dodatków. Gulasz z indyka świetnie smakuje z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub z kiszonym ogórkiem.

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Piersi gęsi w pomarańczach to propozycja na wykwintne ale proste danie dla osób, które jedzą mięso i nie reagują alergicznie na cytrusy. Przypominam, że w przypadku owoców cytrusowych najczęściej reagujemy na pestycydy, którymi zostały one potraktowane w drodze z cieplejszych terenów do nas. Jeśli chcemy się przekonać czy rzeczywiście mamy alergię na cytrusy należy kupić ekologiczne owoce, porządnie wyszorować skórkę pod ciepłą wodą, a potem dopiero spożyć i obserwować reakcjeNie polecam testowania na krótko przed Świętami. Gęś smakuje naprawdę wykwintnie, a że jadamy ją bardzo rzadko, tym bardziej uchodzi za wyjątkowe danie.

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pieczone ziemniaczki to proste danie, które dzięki farszowi nabiera niebanalnego smaku. Przygotowałam farsz pieczarkowy z wegańskim żółtym serem oraz farsz wzbogacony kiełbaską chorizzo. Chorrizo nadała daniu ostrości w smaku. Wypełnienie ziemniaków możemy przygotować dowolne np. z cukinii czy szpinaku. Takie pieczone ziemniaczki można podać jako samodzielną przekąskę lub jako danie obiadowo-kolacyjne.

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Prosty przepis na szybką "pizzę". Te mini pizze można przygotować także w wersji bezglutenowej, wykorzystując jeden z moich przepisów

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Przebywając nad polskim morzem w apartamencie bez piekarnika odkryłam moc urządzenia naszych mam i babć czyli prodiża:) Przygotowanie dań mięsnych z wykorzystaniem prodiża jest bardzo proste. Piekłam w nim pierś z indyka, dusiłam polędwiczki i ulubioną karkówkę.  Świeże, ekologiczne mięso co tydzień dowoził z Warszawy mój mąż. Kupował na BioBazarze, pakował w samochodową lodówkę,  ja je porcjowałam i mroziłam na miejscu. W diecie mojego alergika jeśli chodzi o mięsa ostatnio pozostał indyk i wieprzowina. Mięso wieprzowe podaję mu tylko raz lub dwa w tygodniu. Prosta karkówka z minimalną ilością przypraw właściwie robi się sama. Z "minimalną" ponieważ w okresie zaostrzeń alergicznych odstawiliśmy większość ziół i przypraw. Taką karkówkę można podobnie przygotować korzystając z piekarnika. Mięso umieszczamy wówczas  w naczyniu żaroodpornym i pieczemy. Zapraszam po przepis na karkówkę z tymiankiem i życzę Smacznego.

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Prosta i smaczna zupa jarzynowa na bazie już młodych, polskich warzyw zagościła wczoraj na naszym stole. Młode warzywa gotują się szybko, najwięcej czasu pochłania przygotowanie wywaru na bazie indyka. Zupa jest prosta w wykonaniu ale jak zabrałam się do opisania sposobu jej przygotowania "po mojemu" okazało się to nieco bardziej skomplikowane:) Można oczywiście indyka pominąć i stworzyć zupełnie warzywną zupę. Mój syn lubi jednak gotowane mięsko z indyka i stosuje je jako wkładkę do zupy. Warto w tym miejscu podkreślić, zwłaszcza dla osób, które zajrzały tu do mnie niedawno, że wszelkie mięso jakie stosuję w kuchni pochodzi z naturalnego, ekologicznego chowu. Nie jemy dużo mięsa, więc tym bardziej kładziemy nacisk na jego jakość.

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

"Opowiedz mamo jak byłaś mała", tak było kiedyś. Teraz jest; "Opowiedz mamo jak byłaś młoda":) Jedną z opowieści była ta, że na początku naszego małżeństwa zarówno nam jak i znajomym było ciężko od strony finansowej. Kiedy spotykaliśmy się spontanicznie wieczorami i robiliśmy się głodni, następował przegląd zawartości lodówki. Tak powstało wówczas jedno z pyszniejszych dań, które ze smakiem wspominam czyli naleśnikowe omlety z tym co się w lodówce znalazło. Głównym składnikiem było ciasto naleśnikowe na jajkach, mleku, parówki, ser żółty, papryka i kukurydza.