Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms
  • /
  • Na wyjątkowe okazje
  • /
  • Tłusty Czwartek

    Tłusty Czwartek

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Spośród wielu przepisów na wegańskie pyszności na Tłusty Czwartek te faworki są MAGicznym faworytem. Kiedy wystygną są kruche i chrupiące a nie łatwo uzyskać taki efekt kiedy tworzysz bez glutenu, bez mleka, bez jajek i wielu innych alergizujących składników. Przepis przygotowany do książki, możesz się nim cieszyć już DZIŚ bo jest dostępny także w Sklepie MAG.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Zbliża się Tłusty Czwartek więc przygotowałam dla Was super przepis na zdrowe oponki bananowe, które upieczemy w piekarniku. Wyczarowałam je oczywiście bez alergenów, bez mleka, bez jajek, bez soi, bez orzechów i bez glutenu. MAGiczne oponki robi się bardzo prosto, ważne by składniki miały pokojową temperaturę i aby wymieszać je łyżką, nie miksować. Najwięcej zabawy jest z nakładaniem ciasta do foremki.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Róże karnawałowe. Tradycyjnie robi się je z ciasta na faworki, smaży w gorącym oleju, ale można ułatwić sobie życie i przygotować wersję z kupnego ciasta francuskiego. W sklepach ze zdrową żywnością trafiam czasem na bezmleczne ciasto francuskie ekologiczne i to Wam polecam. Niestety bywa rzadko, posiłkuję się więc bezmlecznym ciastem szeroko dostępnym w sklepach spożywczych, którego skład jest do przyjęcia, o ile nie serwujemy sobie takich rarytasów zbyt często.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Dla MAG nie ma dań niemożliwych! Przepis na te MAGiczne donaty i pączki wegańskie, bezglutenowe umieściłam w mojej drugiej książce "Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje" już w zeszłym roku. Właśnie w tej książce znajdziecie mnóstwo przepisów na różnorodne wypieki oraz na inne smakowitości, które możecie przygotować na Tłusty Czwartek.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    W okresie zimowym, sycylijskie pomarańcze często goszczą w naszym domu, ekologiczne i słodkie. Mój alergik nie ma uczulenia na cytrusy, ale podaję mu je w niedużych ilościach i niebyt często. Mimo, że to ekologiczne owoce i tak przed ich obraniem, dokładnie je szoruję pod bardzo ciepłą wodą. Uważam, że najczęściej uczulają pestycydy, którymi większość cytrusów jest spryskana, a nie same owoce. Gruba skórka owoców poniekąd je chroni, ale żeby mieć pewność, że to nie cytrusy uczulają a chemia, próbę należy wykonać właśnie na ekologicznych owocach. Oczywiście cytrusy są zaliczane do alergenów i mogą wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny. Najczęściej jednak dają objawy mrowienia w ustach, puchnięcia ust czy języka, czasem duszności, które mijają po odstawieniu alergenu. Małym dzieciom nie podajemy owoców cytrusowych! Najbardziej uczulają pomarańcze. Reakcja na cytrusy może pojawić się nagle, także w dorosłym wieku.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Zamarzyło mi się zrobić puszyste pączki, które po włożeniu na olej będą delikatnie po nim pływały a usmażą się z tą białą otoczką, o której tak głośno gdy mowa o idealnych pączkach. Pączki dla Alergika nigdy nie będą tak puszyste, aby były idealne ponieważ nie zawierają jajek, no ale próbować trzeba!

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Pączki Mandazi stały się inspiracją do wyczarowania małych pączków dla mojego Alergika. Wczoraj zrobiłam ich wersję testową, a jak mój syn wróci z nart, to przygotuję kolejną specjalnie dla niego. Chciałam te pączki jak najbardziej upodobnić do naszych tradycyjnych i chyba mi się udało.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Dziś podaję fajny przepis na szybkie i proste Pączki MAGffinowe. Tak je nazwałam bo właściwie to muffinki ale wypełnione dżemem przypominają pączki.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Pączki bez jajek i mleka wyszły nam puszyste i pyszne. Zamiast spirytusu użyłam domowej „Pigwówki”, najlepszej nalewki na świecie:), a którą perfekcyjnie zrobił nasz ś.p. wujek Andrzej. Można ją oczywiście zastąpić spirytusem lub wódką, można także pominąć.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Wiele razy zastanawiałam się z czym jeść te otręby. Okazuje się, że właściwie wiele przepisów można dostosować do tego, aby przemycić w nich błonnik pod postacią otrębów. Tym razem wypróbowałam racuchy drożdżowe z dodatkiem otrąb orkiszowych.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Chrusty dla Alergika nie zaliczę do idealnych. Bez jajek, które nadają im lekkości nie uzyskałam wskazanej kruchości i lekkości, ale i tak smakowały nam tak, że dorabiałam drugą porcję.

    KLUB MAG

    BLOG

    KLUB MAG

    BLOG

    Mój przepis na te właśnie racuchy ma ponad 20lat:). Zapisałam go w swoim pierwszym zeszycie z ciekawostkami kulinarnymi, w czasach gdy byłam w wieku swojej córki. Przekazała mi go wtedy moja mama, więc pewnie jest jeszcze starszy:), w każdym razie rodzinny i sprawdzony przez lata.