Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Spaghetti z cukinią

Prostota w kuchni zawsze się sprawdza. O tej porze roku mamy już taki wybór warzyw i owoców, że właściwie każdego dnia możemy serwować nowe danie:)

Makaron spaghetti z cukinią przygotujemy w 20 minut. To danie idealne dla zabieganych i dla tych biegających.

Osoby na diecie bezglutenowej zamieniają makaron orkiszowy na bezglutenowy.

Zapraszam i życzę Smacznego

Spaghetti z cukinią

(wegańskie, opcjonalnie bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 15-20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g makaronu spaghetti (u mnie orkiszowy) (bez jajek)
  • sól himalajska
  • płatki drożdżowe (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy zimną wodą tylko chwilkę, aby nadal był ciepły
  2. W czasie gotowania makaronu myjemy cukinię, odkrawamy końcówki, warzywo ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach
  3. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni, dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i prawie od razu dodajemy startą cukinię, smażymy 1 minutę, tylko tyle aby cukinia lekko zmiękła (ale nie rozpadła się)
  4. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, posypujemy płatkami drożdżowymi

Wskazówki:

Do makaronu możemy podać domową bruschette.

Makaron spaghetti z cukinią
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Dorota Pykacz says:

    to danie jest zapisane u mnie w zeszycie,no cóz,kto teraz prowadzi zeszyty z przepisami…ale jakwybieram spawdzone,przetestowane,które smakują i wracam do nich.a to danie jest szybkie i teraz na czasie,jedzmy cukinie!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *