Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pizza Jęczmienna Hawajska

Zrobiłam ją jakiś czas temu ale z uwagi na prawie stałą nieobecność w domu podczas wakacji, dopiero teraz doczekała się swojego wpisu na blogu. 
Pizza z mąki jęczmiennej pojawiła się u nas pierwszy raz. Lubię wykorzystywać różne rodzaje mąki do tradycyjnych potraw. Każda z nich inaczej się zachowuje podczas wyrabiania a to jest intrygujące:). Ciasto na pizzę z mąki jęczmiennej jest  bardziej kruche a przy wyrabianiu jakby się rozwarstwiało. 
Nam taka pizza posmakowała. Wiele osób teraz ogranicza albo rezygnuje z pszenicy, więc pizza jęczmienna powinna ich zainteresować:)
Część pizzy pokryłam serem żółtym, dla nieuczulonych w naszej rodzinie. 
Jestem ciekawa czy w swoich domach używacie specjalnego kamienia do pieczenia pizzy. Przymierzam się do jego zakupu, jeśli macie więc jakiś sprawdzony rodzaj kamienia to poproszę o rekomendacje:)
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 minut 
CZAS PIECZENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4-5
Składniki:
Na rozczyn:

  • 15 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżki mąki jęczmiennej
  • 65 ml ciepłej, przegotowanej wody

Na ciasto:

  • 200 g mąki jęczmiennej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 60 ml ciepłej wody

Na pizzę:

  • 1/2 świeżego ananasa
  • 10 czarnych oliwek
  • 150 g dobrej szynki (można użyć parmeńską)
  • kukurydza (niemodyfikowana genetycznie)
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • 50-100 g sera żółtego wegańskiego (można pominąć lub zastąpić dozwolonym np. kozim)
  • ketchup 

Przygotowanie:

  1. Do większej miski rozkruszamy drożdże, dolewamy ok. 65 ml ciepłej wody i mieszamy, aby się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany Odstawiamy rozczyn na ok. 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować
  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, oliwę, szczyptę soli i stopniowo wlewamy wodę (najpierw ok. 40 ml, potem kolejne 20 ml), wyrabiamy ciasto (ciasto na początku wydaje się zbyt klejące ale w trakcie wyrabiania zmienia swą strukturę nie dodawajmy więc za szybko dodatkowej mąki)
  3. Wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie) ok. 10 minut, wtłaczając powietrze
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w bezwietrzne, ciepłe miejsce (niech podwoi swoją objętość) (u mnie ok. 40 minut)
  5. Ananasa obieramy, odkrawamy twardą część i kroimy na mniejsze kawałki
  6. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na krążki
  7. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki
  8. Kukurydzę odcedzamy
  9. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek, wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę 
  10. Wyłożone ciasto rozkładamy ręką na papierze do pieczenia (na grubość max 1cm), smarujemy cienką warstwą ketchupu
  11. Rozkładamy na cieście szynkę, ananas, oliwki i kukurydzę oprószamy ziołami prowansalskimi, posypujemy płatkami drożdżowymi i startym serem wegańskim
  12. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
  13. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika (możemy ją przykryć z wierzchu folią aluminiową lub papierem) 
  14. Pieczemy ok. 15 minut (brzegi pizzy muszą być przyrumienione, podważone łatwo odchodzą od blaszki)
  15. Upieczoną pizzę na krótką chwilę odstawiamy do przestygnięcia, kroimy na kawałki, podajemy jeszcze gorącą
Wskazówki:
Mój Alergik nie reaguje na śladowe ilości alergenów więc pozwalam sobie czasem na tworzenie jednej pizzy z dwoma rodzajami sera.
Trzeba być ostrożnym przy takich praktykach i jeśli reagujecie na śladowe ilości należy zrobić dwie oddzielne pizze!

 Przed użyciem sera i przed pieczeniem

 Z dwoma rodzajami sera (wegański i żółty krowi)

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *