Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Tarta z karmelizowaną cebulą i buraczkami

Tarta z karmelizowaną cebulą i buraczkami to smakowita propozycja obiadowo-kolacyjna.

Danie możemy przygotować dzień wcześniej, a potem zapakować do pracy na lunch.

Trzeba jedynie pamiętać o umyciu zębów po jedzeniu i liściu mięty:)

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Tarta z karmelizowaną cebulą i buraczkami

(wegańska, opcjonalnie bezglutenowa)

Czas przygotowania: 60 minut (bez gotowania buraków)

Ilość: 1 szt. ok. 25 cm średnicy

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 550 lub 750
  • 150 g wegańskiej margaryny lub
  • zimnego masła klarowanego (nie dla wegan)
  • szczypta soli himalajskiej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml zimnej wody

na nadzienie:

  • 4 większe czerwone cebule
  • 4 ugotowane buraczki ok. 200 g
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła klarowanego (nie dla wegan) lub 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka syropu klonowego lub melasy z chleba świętojańskiego
  • sól himalajska do smaku
  • zmielony pieprz biały do smaku

Przygotowanie:

  1. Do mąki wymieszanej z solą dodajemy margarynę lub masło klarowane i siekamy na kaszkę (rozdrabniamy)
  2. Wlewamy zimną wodę zmieszaną z sokiem z cytryny, zagniatamy ciasto
  3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 15 minut
  4. Nagrzewamy piekarnik do 170 °C w opcji termoobiegu
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma do tarty i przekładamy na dno naczynia (ciasto możemy ręcznie rozłożyć bezpośrednio na dnie formy)
  6. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy specjalnymi kulkami ceramicznymi lub fasolą
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z obciążeniem 15 minut, usuwamy papier z kulkami, pieczemy kolejne 10-15 minut bez obciążenia, na delikatnie złoty kolor, wyjmujemy i odstawiamy
  8. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy karmelizowaną cebulę z buraczkami
  9. W głębszej patelni, najlepiej o grubszym dnie podgrzewamy masło lub olej
  10. Oczyszczoną, obraną cebulę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do tłuszczu wraz z syropem klonowym i solą, całość mieszamy
  11. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy cebulę ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka
  12. Dodajemy starte na grubszych oczkach, ugotowane buraczki, mieszamy
  13. Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku, smażymy przez chwilę, żeby smaki się połączyły a warzywa podgrzały
  14. Na upieczone jeszcze cieple kruche ciasto układamy ciepłe warzywa i od razu podajemy
  15. Tartę możemy podgrzewać przed podaniem

Wskazówki:

Możemy przygotować tartę na kruchym spodzie bezglutenowym. Przepis na kruche ciasto bezglutenowe w kilku wersjach znajdziecie w moich książkach

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Witam,

    ja mam takie pytanie. Jaką zdrową margarynę bezmleczną stostuje Pani w swoich przepisach? Czy można taką margarynę zastąpić olejem?
    Pozdrawiam

    1. Używam tylko takiej http://bit.ly/wegańska-margaryna-alsan. W kruchym cieście trzeba zastosować zimny tłuszcz w stałej postaci więc proponuję zamiennie olej kokosowy lub masło klarowane.

    2. Używam tylko Alsan. Proszę kliknąć na produkt w liście składników, przeniesie panią do sklepu gdzie ją kupuję. W kruchym cieście trzeba zastosować zimny tłuszcz w stałej postaci więc proponuję zamiennie olej kokosowy lub masło klarowane.

      1. Dziękuję za informację. Bardzo mi Pani pomogła. Mam jeszcze jedno pytanie. W Pani książce jest dużo przepisów z informacją, że poszczególne dania mogą spożywać dzieci powyżej 3 roku życia. Tak się zastanawiam dlaczego. np. ciasteczka dyniowe lub brownie z kaszą jaglaną. Mam 2 latka i 4 latka. Myśli Pani, ze jak 2 latek zje parę ciasteczek, to mu zaszkodzą? Wiem, ze ksylitol nie mogą dzieci poniżej 3 roku życia, ale reszta składników?
        A tak poza tym, Pani książka jest wspaniała. Mam ją od tygodnia i żałuję, że dopiero ją teraz zakupiłam.Już wiem, ze raz w tygodniu będę piekła jakieś słodkości 🙂

        1. Nie zaszkodzą! Dietetyk spojrzał na każdy przepis dokładnie. Maluchy mogą zadławić się pestką słonecznika, rodzynką suszoną itp. Chodzi głównie o to, żeby nie stosować przypraw, nie dosładzać rozdrabniać, nie podawać smażonych itp.

          1. Wszystko jasne. Dziękuję za informację i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *