Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Pasztet z białej fasoli (wegański, bezglutenowy)

Wegańskie pasztety jeszcze rok temu były dla mnie zagadką. A kilka dni temu zamarzył mi się pasztet z białej fasoli. Jadłam już taki zakupiony w sklepie ze zdrową żywnością. Zerknęłam na jego skład i postanowiłam zrobić podobny. Ostatecznie podobna jest w nim tylko fasola i przyprawy:) Czarowanie „po swojemu” sprawia o wiele większą frajdę. 
 
Mój pasztet wyszedł lekko słodkawy ponieważ dodałam do niego rodzynki i żurawinę. Trochę się kruszy na drugi i trzeci dzień przy krojeniu (tylko po bokach), następnym razem spróbuję dodać więcej oleju.
 
Zapraszam do wypróbowania i życzę Smacznego
 

 

Pasztet z białej fasoli

(wegański, bez glutenu)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut + 8h namaczania fasoli

CZAS PIECZENIA: 40 minut
Składniki: 

  • 250 g suchej fasoli Biały Jaś 
  • 1 mała cebula
  • 1 duże winne jabłko (ok. 150g)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny (u mnie lekko słodzona)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ziaren chia + 100 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (można dodać więcej)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • dowolne płatki (owsiane, ryżowe, jaglane- drobne) do oprószenia foremki
  • ziarna słonecznika do oprószenia foremki
  • foremka typu keksówka (wymiary zewnętrzne: 22 cm x 11 cm )

Przygotowanie:

  1. Fasolę namaczamy ok. 8 h, odlewamy wodę w której się moczyła, dolewamy świeżej i gotujemy do miękkości ok. 30-40 minut, pod koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki soli
  2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek
  3. Ziarna chia zalewamy wrzątkiem, odstawiamy aby napęczniały
  4. Jabłko obieramy ze skórki, ścieramy na tarce
  5. Ugotowaną fasolę odcedzamy, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa
  6. Mielimy i dodajemy do fasoli także czosnek, żurawinę i rodzynki 
  7. Całość mieszamy, dodajemy usmażoną cebulę (też ją przepuściłam przez maszynkę), napęczniałe ziarna chia, majeranek, olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem 
  8. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tworząc gładką masę 
  9. Nagrzewamy piekarnik do 180°C
  10. Keksówkę smarujemy oliwą, oprószamy drobno zmielonymi płatkami (u mnie ryżowe) i ziarnami słonecznika, przekładamy do niej powstałą warzywną masę, lekko ją uklepujemy, aby stanowiła zwartą całość i wkładamy do nagrzanego piekarnika
  11. Pasztet pieczemy przez 40 minut (wierzch będzie rumiany, boki odchodzą od ścianek keksówki), wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce
  12. Podajemy ostudzony (ma gładką konsystencję, ładnie się kroi, trochę kruszy na drugi dzień po bokach ale bardzo dobrze się rozsmarowuje)

Wskazówki: Świeżą, niewysuszoną fasolę nie musimy namaczać przed gotowaniem. Ja odruchowo to zrobiłam i odstawiłam na noc. Zamiast ziaren chia można spróbować dodać ziarna siemienia lnianego albo dosypać 1-2 łyżki świeżo zmielonego lnu.

 
Mama Alergika Gotuje
  
Mama Alergika Gotuje
 
Mama Alergika Gotuje
 
 
Mama Alergika Gotuje

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *