Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Bób z patelni

Gotowany bób to najprostsza przekąska. Bób przyprawiony ziołami, podany na ciepło, wyłożony na talerz prosto z patelni, może stanowić już samodzielne danie obiadowo-kolacyjne.   Poprosiłam Monikę Maćków o komentarz dietetyczny dotyczący bobu. „Bób jako roślina strączkowa to przede wszystkim dobre źródło białka (5,6g/100g). Zawiera błonnik (4,2g/100g), witaminy z grupy B, witaminę K oraz kwas foliowy, przez co zalecany jest kobietom w ciąży. Posiada takie pierwiastki jak: żelazo (1,9mg/100g ), potas (250mg/100g) i cynk (0,58mg/100g). Bób to także źródło witaminy A i C. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają m.in w redukcji wysokiego stężenia cholesterolu we krwi. Bobu nie powinny spożywać osoby z cukrzycą, ponieważ gotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, oraz osoby z chorobami jelit np. z zespołem jelita nadwrażliwego.

Bób może wywołać alergiczne reakcje krzyżowe m.in z fistaszkami i innymi nasionami strączkowymi.”  

Zapraszam i życzę Smacznego

Bób z patelni

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 5 minut

Ilość: ok. 300 g

Składniki:

  • 300 g ugotowanego, oczyszczonego bobu
  • ½ młodej cebuli
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • sól himalajska i biały pieprz do smaku
  • świeże lub suszone ulubione zioła do smaku (np. tymianek, koperek, zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

  1. Na niedużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, szklimy przez chwilę, dodajemy ugotowany, oczyszczony ze skórki bób, solimy, pieprzmy i oprószamy ziołami, podgrzewamy delikatnie mieszając od czasu do czasu
  2. Podajemy na ciepło

 

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *