Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Jak ugotować bób

Kiedy tylko zaczyna się sezon na bób gości on w naszym domu codziennie. Najczęściej jemy ugotowany traktując jako przekąskę, wyłuskując go z łupinek prosto do buzi. Podczas pobytu nad polskim morzem, ugotowany bób zabieramy na plażę lub na spacer. Taki ugotowany bób dodaję także do makaronu, sałatek czy zup.   Bób to roślina strączkowa. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, z powodzeniem może zastąpić mięso. Jest bogaty w potas, fosfor i kwas foliowy. Zawiera także wapń, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B.   Osoby z alergią na nikiel muszą mieć świadomość, że bób podobnie jak inne strączkowe zawiera nikiel.   Jak ugotować bób, żeby był zwarty i ładnie się prezentował na talerzu? Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Jak ugotować bób

(wegański, bezglutenowy, odpowiedni do sałatek)

  Czas przygotowania: 15 minut Ilość: 300 g (bez skórki) Składniki:

  • ½ kg bobu
  • 2,5 l wody
  • 1 łyżka soli himalajskiej różowej

Przygotowanie:

  1. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy
  2. Bób płuczemy zimną wodą, dodajemy do gotującej się wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut (sprawdzamy czy jest miękki)
  3. Ugotowany bób odcedzamy na sitku lub durszlaku, przelewamy zimną wodą i po chwili obieramy ze skórki

Wskazówki: Jeśli nie chcemy obierać ze skórki, nie musimy bobu hartować. W skórce bobu zawartych jest wiele witamin, tracimy je w dużym stopniu podczas gotowania. Bób przelany zimną wodą nadal jest ciepły w środku i odpowiedni do bezpośredniego spożycia.  

jak ugotować bób
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *