Masa makowa
Po co kupować gotową masę makową, skoro przygotowanie własnej jest naprawdę proste. Możemy ją wykorzystać na wiele sposobów: do ciast, babeczek czy kutii.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę 10 minuty min.
Ilość porcji 600 g
Składniki
- 270 g suchego maku niebieskiego
- 375 ml mleka ryżowego lub wody
- 1 łyżka ekstraktu lub pasty z wanilii
- 100 g rodzynek niesiarkowanych
- 100 g moreli suszonych niesiarkowanych
- 2 łyżki wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 100 ml syropu z agawy
- 100 ml syropu ryżowego
Przygotowanie
- Mak płuczemy, odcedzamy, umieszczamy w rondelku, dolewamy gorące mleko lub wodę, dodajemy pastę z wanilii i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Ugotowany mak odcedzamy na bardzo drobnym sicie, przekładamy do miski, studzimy i przekręcamy przez maszynkę 2–3 razy.
- Rodzynki i morele zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach odcedzamy.
- Do maku dodajemy posiekane morele, rodzynki, dwie łyżki miękkiej margaryny lub masła klarowanego, połowę syropu, dokładnie mieszamy.
- Dosładzamy pozostałą ilością syropu, mieszamy.
- Masę makową odstawiamy na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły.