Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Masę makową wykorzystujemy do przygotowania strucli z makiem, kruchego ciasta oraz kutii.
  • Zamiast syropów roślinnych możemy użyć dozwolonego klarownego miodu.
  • Do masy makowej możemy dodać dozwolone orzechy np. zblanszowane migdały, orzeszki pinii czy orzechy włoskie.
  • Mak niebieski zawiera błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę jelit i jest dobrym źródłem wapnia.
  • Mak zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się również w rybach.
  • Morele mogą wywołać reakcje alergiczne u osób z alergią na brzozę i trawy.
  • Masa makowa może zostać użyta do ciast w małych ilościach dla dzieci powyżej 2. roku życia.

Masa makowa

Masa makowa

Po co kupować gotową masę makową, skoro przygotowanie własnej jest naprawdę proste. Możemy ją wykorzystać na wiele sposobów: do ciast, babeczek czy kutii.
Czas przygotowania 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 600 g

Składniki
  

  • 270 g suchego maku niebieskiego
  • 375 ml mleka ryżowego lub wody
  • 1 łyżka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • 100 g rodzynek niesiarkowanych
  • 100 g moreli suszonych niesiarkowanych
  • 2 łyżki wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 100 ml syropu z agawy
  • 100 ml syropu ryżowego

Przygotowanie
 

  • Mak płuczemy, odcedzamy, umieszczamy w rondelku, dolewamy gorące mleko lub wodę, dodajemy pastę z wanilii i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Ugotowany mak odcedzamy na bardzo drobnym sicie, przekładamy do miski, studzimy i przekręcamy przez maszynkę 2–3 razy.
  • Rodzynki i morele zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach odcedzamy.
  • Do maku dodajemy posiekane morele, rodzynki, dwie łyżki miękkiej margaryny lub masła klarowanego, połowę syropu, dokładnie mieszamy.
  • Dosładzamy pozostałą ilością syropu, mieszamy.
  • Masę makową odstawiamy na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły.

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating