Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

  • Na blogu znajduje się przepis na pyszny orkiszowy mazurek cioci Stasi.
  • Na blogu znajduje się też przepis na dżem porzeczkowy.
  • Warto samemu przygotować dżem do mazurka, ponieważ będzie miał więcej składników odżywczych niż ten zakupiony w sklepie. Oprócz tego będzie „bezpieczny” dla naszego alergika.
  • Mąka kukurydziana jest naturalnie bezglutenowa, zawiera przede wszystkim witaminę A, żelazo, potas i cynk.
  • Kukurydza może powodować reakcje alergiczne, zwłaszcza u osób z alergią na pyłki traw.
  • Mazurek mogą spożywać dzieci powyżej 3. roku życia.

Mazurek z polewą kajmakową

Mazurek z polewą kajmakową

Mazurek to nasze ulubione ciasto wielkanocne. Jego bezglutenowa wersja powstała specjalnie dla mojego alergika, gdy był dodatkowo na diecie bezglutenowej. Nikt z domowników nie zorientował się,że to nie jest tradycyjna wersja ciasta. 
Czas przygotowania 15 minuty
Czas chłodzenia 30 minuty
Ilość porcji 1 sztuka o średnicy ok. 27 cm

Składniki
  

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki jaglane
  • 25 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1  łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego (można pominąć)
  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 130 g wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200–250 ml dżemu z czarnych porzeczek
  • polewa kajmakowa

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder.
  • Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z gorącą wodą by wytworzyła się kleista papka.
  • Zimną margarynę dodajemy do suchych składników dokładnie łączymy tłuszcz z mąką, najlepiej za pomocą zimnego noża lub specjalnej siekaczki.
  • Dodajemy papkę z siemienia lnianego, wodę i sok z cytryny.
  • Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy w folię spożywczą, chłodzimy w lodówce około 30 minut.
  • Okrągłą formę do tarty (około 27 cm średnicy) oprószamy mąką.
  • Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  • Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto na średnicę około 30 cm. Przekładamy je do formy i dociskamy do brzegów, tworząc mały boczny rant.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem, kładziemy na nim wycięty kawałek papieru do pieczenia i obciążamy równomiernie specjalnymi ceramicznymi kulkami lub np. fasolą.
  • Ciasto pieczemy około 10 minut, zdejmujemy papier z obciążeniem i dalej pieczemy około 10 minut, aż się delikatnie zarumieni.
  • Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
  • Na wystudzone ciasto nakładamy warstwę gęstego dżemu z czarnej porzeczki.
  • Gotową, jeszcze ciepłą polewę kajmakową szybko, równomiernie rozlewamy po cieście, przykrywając nią dżem.
  • Odstawiamy do przestudzenia.

Related Posts

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating