Wyjątkowo pyszne, wilgotne muffiny gruszkowo-jabłkowe, odpowiednie zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Musiałam schować kilka z myślą o drugim śniadaniu dzieci w szkole, bo zostałyby zjedzone jeszcze ciepłe:).
Jabłko i gruszka to stały zestaw owoców prawie w każdym domu.
Przygotowanie muffinek nie zabiera dużo czasu, wykonanie ich jest proste.
Zamiast syropu klonowego można dodać miód lub zupełnie ten składnik pominąć.
Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową jasną.
To mój kolejny autorski przepis na muffinki i jestem z niego bardzo zadowolona.
Polecam wypróbować i podzielić się ze mną wrażeniami.
Alergicy uczuleni na pyłki brzozy z pewnością już wiedzą, że zarówno jabłko, jak i gruszka reagują z brzozą krzyżowo.
Jest jednak nadzieja, że wersja upieczona zminimalizuje działanie alergenów, warto więc spróbować, zaczynając od niewielkiej ilości.
Zapraszam i życzę Smacznego
Muffiny gruszkowo-jabłkowe
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: ok. 25 minut
LICZBA BABECZEK: 12 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre:
- 200 ml musu z gruszek (2 duże gruszki)
- 150 g startego jabłka (1 duże jabłko)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
- 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)
- 125 ml oleju roślinnego
Składniki suche:
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 płaska naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 80-100 g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- ½ łyżeczki cynamonu w proszku
Przygotowanie:
- Gruszki obrać, oczyścić z gniazd, pokroić, zmiksować na mus
- Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na grubszych oczkach
- Połączyć mus z jabłkiem, dodać ekstrakt wanilii, syrop klonowy i olej, wymieszać
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, imbir, cynamon i wymieszać
- Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać do połączenia się składników
- Nagrzać piekarnik do 180°C
- Wyłożyć zagłębienia w formie do muffinek papierowymi papilotkami
- Wypełnić papilotki ciastem
- Piec przez ok. 25 minut do czasu gdy babeczki będą lekko rumiane
- Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę, posypać cukrem pudrem
Pysznie, pachnie aż tutaj;) Widzę, że gruszki są Nam bliskie;) Zapisano do wypróbowania, ja dodam gruszki z moich zapasów w sloikach;) Muszę tylko w papilotki się zaopatrzyć, bo nie mam ani jednej;(
Muszę koniecznie wypróbować, moje potworki kochają muffinki!
Mojetworyprzetwory; ograniczamy jabłka bo mały czasem na nie reaguje, zwłaszcza surowe a teraz przy odczulaniu istnieje ryzyko krzyżowych alergii:( Gruszki nadają tym muffinkom ciekawy smak, polecam
muszę się w końcu skusić na bezjajeczne muffiny. połączenie tych owoców musi być pyszne, nie ma innej opcji 🙂
Koniecznie muszę wypróbować, tylko nie mam musu z gruszek:( Ale brzmią pysznie.
Kaś;jajka nie do wszystkiego są potrzebne, naprawdę nie zauważysz ich braku w tych babeczkach:)
OSa; Kupujesz 3 gruszki, obierasz, kroisz i rozgniatasz albo miksujesz najlepiej i masz mus (tak to nazwałam:)
Wyprobowalam,pyszne, nie wiem ile sztuk sama zjadlam wstyd sie przyznac:)
Jaki świetny przepis, szybki i prosty… że też dopiero go odnalazłam 🙂
Jest tu tyle przepisów, że łatwo coś przeoczyć:) Smacznego!
wygląda pysznie! co mogłabym podać zamiast syropu czy miodu ? amatorka ze mnie…
Nic, spokojnie można go pominąć:)
To moj trzeci wypiek z MAG i znowu te same wątpliwości, czy nie ma zakalca…? Ciasto BARDZO mokre, babeczka rumiana z każdej strony a w środku miękka i mokra, prawie jak surowe ciasto, patyczek też wychodzi mokry. W piecu 40 min, w smaku dobre, więc czy mogą wychodzić takie mokre? Poprzednie muffinki z innego przepisu poszły w kosz bo własnie takie mokre, myślałam, ze surowe, ale może tak ma byc? W końcu to same owoce, mąka i olej… Te dzisiejsze takie pyszne, szkoda wyrzucać, ale czy mogę podać dziecku takie mokre?
Zanim wstawię przepis na blog czy do książki próbuję go kilka razy. Przykro mi, że u pani one się nie sprawdzają, ale skoro właśnie owocowe wypieki nie wychodzą, najprawdopodobniej błąd leży po stronie składników (zbyt mokre, za dużo) lub piekarnika. Może proszę spróbować upiec babeczki bez tak dużej ilości owoców? Z czasem jak wyczuje pani konsystencję będzie łatwiej. Jabłko jabłku nie jest równe pod względem soczystości. Trzeba też się przyzwyczaić, że wypieki bez jajek inaczej wyglądają, a te z owocami bez jajek są mokre, co nie oznacza zakalca. Proszę dać im czas wystygnąć i wtedy ocenić czy to wilgotność ciasta czy zlepiony glut czyli zakalec. Powodzenia.
Zlepiony glut- to mi sie podoba:) to chyba mam mocno mokre babeczki, zajadamy od wczoraj. Owoce odmierzone co do grama, takze faktycznie kwestia jeszcze odmiany gruszki i jablka. Moja mama stwierdzila, ze juz by dawno rzucila w kat te przepisy jakby jej tak nie wychodzilo, ja dalej walcze:)
mozna uzyc tu maki kukurydzianej gryczanej badz ryzowej ?? tylko takie mam w domu pod ręką
Zamiana mąki z glutenem na bezglutenową taka prosta nie jest. Coś musi je zlepiać, ale że w składzie są owoce moim zdaniem warto pomieszać 2 mąki bezglutenowe (stawiam na gryczaną i kukurydzianą), dodać ze 2 łyżki mąki z tapioki lub zmielone siemię lniane i powinno być ok:)
dzieki bede probować, no wlasnie o to chodzi ze dziecko jest bezglutenowe (przynajmniej na razie):))