Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Muffiny gruszkowo-jabłkowe

Wyjątkowo pyszne, wilgotne muffiny gruszkowo-jabłkowe, odpowiednie zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Musiałam schować kilka z myślą o drugim śniadaniu dzieci w szkole, bo zostałyby zjedzone jeszcze ciepłe:). 

Jabłko i gruszka to stały zestaw owoców prawie w każdym domu.
Przygotowanie muffinek nie zabiera dużo czasu, wykonanie ich jest proste. 
Zamiast syropu klonowego można dodać miód lub zupełnie ten składnik pominąć.
Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową jasną.
To mój kolejny autorski przepis na muffinki i jestem z niego bardzo zadowolona. 
Polecam wypróbować i podzielić się ze mną wrażeniami.
Alergicy uczuleni na pyłki brzozy z pewnością już wiedzą, że zarówno jabłko, jak i gruszka reagują z brzozą krzyżowo.
Jest jednak nadzieja, że wersja upieczona zminimalizuje działanie alergenów, warto więc spróbować, zaczynając od niewielkiej ilości.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Muffiny gruszkowo-jabłkowe

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: ok. 25 minut
LICZBA BABECZEK: 12 szt. o średnicy 5 cm
 
Składniki mokre:
  • 200 ml musu z gruszek (2 duże gruszki)
  • 150 g startego jabłka (1 duże jabłko)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
  • 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)
  • 125 ml oleju roślinnego
Składniki suche:
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 płaska naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 80-100 g cukru trzcinowego
  • ½  łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku
Przygotowanie:
  1. Gruszki obrać, oczyścić z gniazd, pokroić, zmiksować na mus
  2. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na grubszych oczkach
  3. Połączyć mus z jabłkiem, dodać ekstrakt wanilii, syrop klonowy i olej, wymieszać
  4. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, imbir, cynamon i wymieszać
  5. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać do połączenia się składników
  6. Nagrzać piekarnik do 180°C
  7. Wyłożyć zagłębienia w formie do muffinek papierowymi papilotkami
  8. Wypełnić papilotki ciastem
  9. Piec przez ok. 25 minut do czasu gdy babeczki będą lekko rumiane
  10. Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę, posypać cukrem pudrem
muffinki gruszkowo-jabłkowe
 
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Pysznie, pachnie aż tutaj;) Widzę, że gruszki są Nam bliskie;) Zapisano do wypróbowania, ja dodam gruszki z moich zapasów w sloikach;) Muszę tylko w papilotki się zaopatrzyć, bo nie mam ani jednej;(

  2. Anonymous says:

    Muszę koniecznie wypróbować, moje potworki kochają muffinki!

  3. Mojetworyprzetwory; ograniczamy jabłka bo mały czasem na nie reaguje, zwłaszcza surowe a teraz przy odczulaniu istnieje ryzyko krzyżowych alergii:( Gruszki nadają tym muffinkom ciekawy smak, polecam

  4. muszę się w końcu skusić na bezjajeczne muffiny. połączenie tych owoców musi być pyszne, nie ma innej opcji 🙂

  5. Koniecznie muszę wypróbować, tylko nie mam musu z gruszek:( Ale brzmią pysznie.

  6. Kaś;jajka nie do wszystkiego są potrzebne, naprawdę nie zauważysz ich braku w tych babeczkach:)
    OSa; Kupujesz 3 gruszki, obierasz, kroisz i rozgniatasz albo miksujesz najlepiej i masz mus (tak to nazwałam:)

  7. Wyprobowalam,pyszne, nie wiem ile sztuk sama zjadlam wstyd sie przyznac:)

  8. Olga Krasnodębska says:

    Jaki świetny przepis, szybki i prosty… że też dopiero go odnalazłam 🙂

    1. Jest tu tyle przepisów, że łatwo coś przeoczyć:) Smacznego!

  9. Ania Cinik says:

    wygląda pysznie! co mogłabym podać zamiast syropu czy miodu ? amatorka ze mnie…

    1. Nic, spokojnie można go pominąć:)

  10. dybylyy says:

    To moj trzeci wypiek z MAG i znowu te same wątpliwości, czy nie ma zakalca…? Ciasto BARDZO mokre, babeczka rumiana z każdej strony a w środku miękka i mokra, prawie jak surowe ciasto, patyczek też wychodzi mokry. W piecu 40 min, w smaku dobre, więc czy mogą wychodzić takie mokre? Poprzednie muffinki z innego przepisu poszły w kosz bo własnie takie mokre, myślałam, ze surowe, ale może tak ma byc? W końcu to same owoce, mąka i olej… Te dzisiejsze takie pyszne, szkoda wyrzucać, ale czy mogę podać dziecku takie mokre?

    1. Zanim wstawię przepis na blog czy do książki próbuję go kilka razy. Przykro mi, że u pani one się nie sprawdzają, ale skoro właśnie owocowe wypieki nie wychodzą, najprawdopodobniej błąd leży po stronie składników (zbyt mokre, za dużo) lub piekarnika. Może proszę spróbować upiec babeczki bez tak dużej ilości owoców? Z czasem jak wyczuje pani konsystencję będzie łatwiej. Jabłko jabłku nie jest równe pod względem soczystości. Trzeba też się przyzwyczaić, że wypieki bez jajek inaczej wyglądają, a te z owocami bez jajek są mokre, co nie oznacza zakalca. Proszę dać im czas wystygnąć i wtedy ocenić czy to wilgotność ciasta czy zlepiony glut czyli zakalec. Powodzenia.

      1. dybylyy says:

        Zlepiony glut- to mi sie podoba:) to chyba mam mocno mokre babeczki, zajadamy od wczoraj. Owoce odmierzone co do grama, takze faktycznie kwestia jeszcze odmiany gruszki i jablka. Moja mama stwierdzila, ze juz by dawno rzucila w kat te przepisy jakby jej tak nie wychodzilo, ja dalej walcze:)

  11. mozna uzyc tu maki kukurydzianej gryczanej badz ryzowej ?? tylko takie mam w domu pod ręką

    1. Zamiana mąki z glutenem na bezglutenową taka prosta nie jest. Coś musi je zlepiać, ale że w składzie są owoce moim zdaniem warto pomieszać 2 mąki bezglutenowe (stawiam na gryczaną i kukurydzianą), dodać ze 2 łyżki mąki z tapioki lub zmielone siemię lniane i powinno być ok:)

      1. dzieki bede probować, no wlasnie o to chodzi ze dziecko jest bezglutenowe (przynajmniej na razie):))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *