Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kotlety z fasoli adzuki ze słonecznikiem

8 sztuk, 1432 kcal
1 sztuka: 179 kcal
Białko: 8,1 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 13,2 g
Błonnik: 5,8 g
Potas: 436,8 mg
Wapń: 53,1 mg
Magnez: 87,2 mg
Żelazo: 1,9 mg
Cynk: 1,4 mg
Witamina A: 188,8 μg
Beta-karoten: 1132,5 μg
Witamina E: 4,44 mg
Witamina B1: 0,28 mg
Witamina B2: 0,09 mg
Witamina B3: 1,64 mg
Witamina B6: 0,17 mg
Foliany: 77,3 μg
Witamina C: 4,1 mg

Kotlety z fasoli adzuki ze słonecznikiem

Kotlety z fasoli adzuki ze słonecznikiem

Przygotowując kolejny raz nasz ulubiony Pasztet z Fasoli Adzuki wpadł mi do głowy pomysł na Kotlety z Fasoli z dodatkiem słonecznika. Ponieważ ostatnio zachwycam się także właściwościami jarmużu, postanowiłam wzbogacić moje kotlety o zdrowy, zielony akcent.
Kotlety polecam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 40 minuty
Czas pieczenia 20 minuty
Ilość porcji 8 szt.

Składniki
  

  • 400 g ugotowanej fasoli Adzuki ok. 200 g suchej
  • 1 duża ugotowana marchew ok. 100 g, można dodać więcej jak lubimy
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 łyż. oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyż. przetartych pomidorów
  • 2 łyż. pokrojonego świeżego jarmużu można użyć też natkę pietruszki
  • 2 łyż. drobno zmielonych ziaren słonecznika
  • 1 łyż. ziaren chia + 2 łyżki gorącej wody
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 100 g ziaren słonecznika do panierowania kotletów

Przygotowanie
 

  • Fasolę Adzuki namaczamy ma minimum 8-12 h, odlewamy wodę w której się moczyła, dolewamy świeżej wraz z 1/3 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości 30-45 minut.
  • Marchew gotujemy oddzielnie, ugotowaną i ostudzoną obieramy ze skórki.
  • Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie z oliwek.
  • Chia zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut.
  • Ugotowaną fasolę odcedzamy, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa.
  • Mielimy także marchew i czosnek, dodajemy je do zmielonej fasoli.
  • Całość mieszamy, dodajemy usmażoną cebulę wraz z oliwą na której się smażyła (jak cebula ma pozostać niewyczuwalna to można ją także przepuścić przez maszynkę).
  • Wsypujemy zmielony słonecznik, dokładamy przetarte pomidory (dodawać stopniowo i próbować czy smak nam odpowiada).
  • Dodajemy gęste, napęczniałe ziarna chia.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tworząc gładką masę, próbujemy, jeśli jest za sucha, można dodać łyżkę oliwy lub przetartych pomidorów, solimy, pieprzymy do smaku, łączymy ze świeżym, drobno pokrojonym jarmużem (jarmuż doda potrawie także trochę ostrości).
  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg), blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (ja jednak lekko ją posmarowałam olejem rzepakowym, ale nie musicie tego robić).
  • Z gotowej masy fasolowej formujemy kotleciki i panierujemy je ziarnami słonecznika.
  • Kotlety układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Pieczemy ok. 20 minut, aż słonecznik się przyrumieni.
  • Podajemy w towarzystwie ulubionych warzyw, można je polać ulubionym sosem (u mnie z kurkami).

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating