Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kotlety z kaszy jaglanej i bobu

8 sztuk, 536 kcal
1 sztuka: 67 kcal
Białko: 2,8 g
Tłuszcze: 1,6 g
Węglowodany: 9,1 g
Błonnik: 1,6 g
Potas: 84,5 mg
Wapń: 9,75 mg
Magnez: 18,8 mg
Żelazo: 0,76 mg
Cynk: 0,5 mg
Witamina A: 0,3 μg
Beta-karoten: 2,3 μg
Witamina D: 0,0 μg
Witamina E: 0,35 mg
Witamina B1: 0,06 mg
Witamina B2: 0,05 mg
Witamina B3: 0,36 mg
Witamina B6: 0,07 mg
Witamina B12: 0,0 μg
Foliany: 27,9 μg
Witamina C: 0,1 mg

Kotlety z kaszy jaglanej i bobu

Kotlety z kaszy jaglanej i bobu

Danie proste i bardzo smaczne, zwłaszcza dla miłośników kaszy jaglanej. Bób nadaje tym kotlecikom lekko słodkawy smak i zielony kolor.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czas przygotowania 20 minuty
Ilość porcji 8 szt. ok. 5 cm średnicy

Składniki
  

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g ugotowanego bobu bez skórki
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku

opcjonalnie:

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie
 

  • Ugotowany bób jeszcze ciepły blendujemy lub rozgniatamy widelcem, młody bób możemy pozostawić ze skórką.
  • Ugotowaną ciepłą kaszę jaglaną łączymy z rozgniecionym bobem, chwilę rozdrabniamy blenderem ręcznym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami, od razu formujemy kotleciki.
  • Rumienimy na oleju z obu stron dosłownie przez minutę lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (wychodzą bardziej suche niż te usmażone).
  • Gotowe kotlety umieszczamy w papilotkach od muffinek i np. pakujemy do pojemnika ze śniadaniem.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating